Pogledajte ZKM-ovu predstavu ‘Kako smo preživjele’ online

U ovo vrijeme kada smo postali kolektivni zatočenici koronavirusa, koji nam je oduzeo zagrljaje s prijateljima, omiljenu kavu u našem kafiću, uobičajeno rukovanje kao pozdrav, ali i posjet koncertu, kazalištu, kinu ili muzeju, valja se domišljati kako usprkos tome ne odustati od sebe kao homo culturalisa. Srećom, tu su naša kazališta koja, pošto mi ne možemo doći njima, dolaze nama.

Zagrebačko kazalište mladih je iz svog repertoara ponudilo više predstava koje se mogu potpuno besplatno pogledati online. Jedna od njih je i „Kako smo preživjele“ u režiji Dine Mustafića, nastala prema esejima Slavenke Drakulić “Kako smo preživjeli komunizam”, “Kako smo preživjeli rat” i “Kako smo preživjeli postkomunizam”, te osobnim pričama osam glumica različite životne dobi.

„Njih osam tako će zajedno s gledateljima „proživjeti“ iznova komunizam, rat, tranziciju i ovu suvremenost, svjedočeći u prostoru teatra o vremenu koje ih je promijenilo. Njih osam projicirat će u te odvojene i povezane fragmente vremena vlastite i naše strahove, čežnje, nesnalaženja, nemoći, uspjehe, izgubljenosti, promašaje… Njih osam pokušat će negdje zaustaviti vrijeme u nekoj boji, okusu, mirisu, dijelu rečenice, u intenzitetu neostvarene žudnje, zagubljenoj misli, otklonu, u perspektivi prošloga koje se ponavlja beskrajno, u bezgranično nikad dostignuto buđenje“, rekla je o predstavi Dubravka Vrgoč.

Ovu sjajnu predstavu nagrađenu na „VIII. Gumbekovim danima“ i „39. danima satire Fadila Hadžića“ možete pogledati klikom na poveznicu ispod.

Uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=5niNxPJHZeY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3CGPgdnMVJM6MyVE1oPdzS9UonkBVKkMLsBHRLz4ACOgpYZiuHS4KK-E8