Bilo je to 9. studenog 1880. godine

0

Na zidu, sjeverno od katedrale, stoji sat koji pokazuje 7 sati, 3 minute i 3 sekunde. Vrijeme zaleđeno u trenutku kada je, 9. studenog 1880. godine, Zagreb pogodio najrazorniji potres u povijesti.

U potresu su razorene i oštećene brojne zgrade, njih ukupno 1758, a stara zagrebačka Katedrala pretrpjela je ogromnu štetu, stradali su svodovi, oltari, pod kao i zvonik. Zbog ogromne štete njena obnova će poslije trajati 26 godina. U potresu je poginulo dvoje ljudi a 29-tero je teško ozlijeđeno. Zbog potresa mnogi stanovnici Zagreba napustili su grad, pa je tako u prva 24 sata nakon potresa na zagrebačkom Glavnom kolodvoru prodano 3800 karata.

Danas, kada je Zagreb pogodio snažan potres prisjećamo se i ovog koji je u kolektivnoj memoriji grada ostao zapamćen kao najveći i najrazorniji do sada. No, Zagreb se zahvaljujući volji, odlučnosti i zalaganju njegovih građana oporavio. Zgrade su sanirane i obnovljene, a grad će procvasti i vremenom postati ne samo upravno, već i gospodarsko, kulturno i znanstveno središte zemlje.

Stoga nema sumnje kako će Zagreb prebroditi i ove, nove krize koje su ga pogodile.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here