Predstavljanje knjige ‘Numizmatički nalazi ispod dubrovačkog episkopalnog kompleksa građevina’ u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U ponedjeljak 16. ožujka 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, s početkom u 12 sati, održat će se predstavljanje knjige „Numizmatički nalazi ispod dubrovačkog episkopalnog kompleksa građevina“ autora Ivana Mirnika.

Govornici:

Ivan Mirnik (autor knjige i umirovljeni muzejski i znanstveni savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu)

Sanjin Mihelić (ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu)

Tomislav Bilić (voditelj Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu)

Knjiga Numizmatički nalazi ispod dubrovačkog episkopalnog kompleksa građevina (Numismatic finds underneath the Dubrovnik episcopal centre), autora Ivana Mirnika, koja je ove godine izašla u izdanju Društva prijatelja dubrovačke starine, obrađuje 800-tinjak numizmatičkih predmeta, uglavnom kovanica, ali i svetačkih medaljica, raspela i sl., koji su pronađeni u arheološkim istraživanjima tijekom prve polovice 1980-ih godina.

Kovanice pronađene ispod dubrovačkog episkopalnog kompleksa, fotografija: Autor Ljubo Gamulin, © Društvo prijatelja dubrovačke starine

Istraživanja na Bunićevoj poljani i ispod dubrovačke katedrale vodio je Josip Stošić iz Instituta za povijest umjetnosti, a numizmatički nalazi predani su Arheološkom muzeju u Zagrebu na čiščenje, konzervaciju i stručno-znanstvenu obradu. Objavljeni nalazi predstavljaju važan doprinos poznavanju optjecaja novca na istočnoj obali Jadrana od antike do novog vijeka. Predstavljanje knjige pratit će i prigodna izložba plakata autora Ljube Gamulina, kojom se nastoji ukratko prezentirati opseg arheoloških iskopavanja dubrovačkog episkopalnog kompleksa i pronađenog numizmatičkog materijala.