Daisy Dives ‘Summer Haze’ – Prisjetite se ljeta, udaljite se od aktualnih horrora

Autor: Ivor Kruljac

Korona hara. Cijela Italija je pod karantenom. Padaju dionice svjetskih burzi. Diljem svijeta se ograničava kretanje, a već i u Hrvatskoj imamo obilje događaja koji se otkazuju jedan po jedan. I to baš ove godine kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture. A sve se činilo tako super po domaću kulturnu scenu prethodnoga ljeta, kada nismo ni sanjali da bi se Covid-19 mogao pojaviti i pošemeriti planove. Bilo da ste u izolaciji zbog sumnje na infekciju, ili ste pod infekcijom ili ste uvjerili šefa da radite od doma i stavili se u samoizolaciju da ne pokupite virus, umjetnost i kultura su uvijek najbolja utjeha i zanimacija za skraćivanje vremena.

Zaglavljeni ste u sobi, čak i ako hoćete van, događaji se otkazuju, a vi razmišljate kako je sve bilo bezbrižno ljetos (kao što ljeti, osim ako ne radite sezonu, uvijek i je)? Nema boljeg ugođaja za slušanje „Summer Haze“ (https://daisydives.bandcamp.com/releases).

Prvi EP Vanje Gorički ili pseudonimski, Daisy Dives, dream pop je poslatica od četiri pjesme. Iako izdan u desetom mjesecu, osim što Daisy sve više dobiva na važnosti u polju domaće alternativne glazbe, doista je teško naći nešto prigodnije za slušati u ovo aktualno vrijeme krize. Pod uvjetom da ne tražite vrišteću energiju heavy metala, „nabijem vas i sistem“ nabrijanost punka i starijeg hip hopa ili tvrdu elektroniku od koje se tresete kao da ste prikopčani na 50 volti u avionu usred teških turbulencija.

Pjesme karakterizira iznimno milozvučan, kadikad u jeku rastopljen, a kao skrojen za utjehu vokal s laganim, ali uhu bogatim glazbenim melosom atmosferičnog alternativnog popa.  S ta dva elementa, Daisyine pjesme djeluju vrlo opuštajuće i kao što ime žanra dream pop sugerira, uljuškavaju vas u sanjivo raspoloženje. Ugodno, smirujuće, raspoloženje koje izmamljuje osmijeh i vodi na dvije strane. S jedne, potpuno miče slušatelja iz stvarnosti, iz sadašnjosti, dok ona ne ostane neka sjenka u daljini koju primjećujete, ali ne predstavlja nikakvu prijetnju ili mogućnost da vas iole takne, dokle god ne prestane glazbena terapija. S druge strane, slušatelj može zaroniti u prošlost, osjetiti milovanje valova ili kakve ljetne romanse, sve u usporenoj radnji, ali u pozitivnoj „ne budi tužan što je prošlo, osmjehni se jer se dogodilo“ vibri. U koji će vas smjer odvesti, ovisi o samom slušatelju i ne bi trebalo iznenaditi ukoliko ista pjesma svaki put odvede u nekom drugom smjeru ovisno o raspoloženju, iako su dva spomenuta smjera (barem u uhu autora) i nakon višednevnih slušanja vrlo čvrsto utabana.

Daisy Dives  je tekstopiskinja, glazbenica i producentica koja živi i radi u Zagrebu, a DIY (Do it yourself, uradi sam) filozofija je njenog glazbenog rada. Na sceni se prvi put pojavila nastupom u veljači prošle godine na Festivalu neovisnih bendova „Čuješ“ u KSETU, zatim u Močvari na sajmu ploča kao prednastup za kantautoricu Mar, a potom u Booksi na akustičnim koncertima te u Karlovcu u sklopu park sessiona. Kao glazbena podrška pjesnicima nastupila je u drugom izdanju sve više rastuće tribine „Govorimo glasnije“.

Na upit ZG-kulta je li bilo planirano da se EP imena „Summer Haze“ s raspoloženjem kakav ima objavi upravo u listopadu, Daisy odgovara kako nije, već je sve bilo neplanirano, a stvari je pustila da idu svojim tokom. Unatoč tome, ukoliko ne znate taj podatak, a vidite samo onaj datum objave 15. listopada 2019. cijela opisana atmosfera albuma bi bila i više nego smislena. Objavljena neposredno nakon ljeta, kada jesen i hladniji dani već krenu uvlačiti se u kosti, dolazi ovakav  EP kao okidač za neku sanjivu refleksiju na ono što je bilo i utjehu ukoliko žalite za svježe prošlim vremenom. Još bi slobodno promatranje zasigurno našlo i neki super balans u tome da su od četiri pjesme, dvije na hrvatskom, a dvije na engleskom, ali jednom kad „zaronite“ u glazbu Daisy Dives, to stvarno biva irelevantno. Taj koncept super funkcionira i bez neke apokaliptične epidemije, ali je vrlo super i za slušati tijekom iste. Stoga, pustite „nek se pjene vali“  te neka vam je tmurna sadašnjost zaraze i otkazanih događaja i zabava, sadašnjost koja vas ne može dirati. Samo neka udaljena pojava,  „u oku odraz daljine“, za koju znate da će proći, jer ljeto će ponovno doći.