Tribina ususret premijeri ‘Cement’ u ZKM-u – gosti Ivana Peruško i Žarko Puhovski

ZKM vas poziva:

Budite s nama na još jednom ‘Čitanju kazališta’ u Zagrebačkom kazalištu mladih 12. ožujka 2020, u četvrtak, dvorana Polanec, u 18:30 sati. (ulaz slobodan)

Ususret ZKM-ovoj premijeri predstave CEMENT ne propustite zanimljive goste tribine:

filozofa Žarka Puhovskog i rusisticu Ivanu Peruško – s kojima ćemo razgovarati o romanu, ali i adaptaciji slavnog romana ‘Cement’ socrealističkog pisca Gladkova.

Doznat ćete puno toga o nastanku romana, kontekstu u kojemu je nastajao, a provokativna je i poveznica s našom zbiljom, povratcima, revolucijom, emancipacijom.

 

Autor i moderator tribine je Srđan Sandić.

 

Veselimo se Vašem dolasku.

 

 

Više o predstavi Cement koja će se prvi put izvesti u Hrvatskoj – u ZKM-u:

Heiner Müller
CEMENT
(prema Gladkovu)

redatelj: Sebastijan Horvat

U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj premijerno izvodimo Cement, dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Cement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti. Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene. Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti.

 

Glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk, Milivoj Beader.