U nedjelju za sve posjetiteljice jedinstvena prigodna cijena ulaznica za izložbu ‘Zagreb, grad žena’

U nedjelju, 8. ožujka povodom Međunarodnog dana žena sve posjetiteljice izložbe „Zagreb, grad umjetnica” u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izložbu će moći razgledati po jedinstvenoj prigodnoj cijeni ulaznice od 20,00 kn.

Za još potpuniji doživljaj izložbe iznimno ove nedjelje organizirano je i besplatno stručno vodstvo u 12 i 17 sati, a na web stranici https://www.umjetnicki-paviljon.hr/ možete pogledati i raspored besplatnih likovnih radionica subotom.

Nasta Rojc ‘Autoportret u lovačkom odijelu’, 1912., ulje na platnu, foto: izvor Umjetnički paviljon

O izložbi:

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložbenu sezonu započeo je izložbom “Zagreb, grad umjetnica”. Izložba je priređena povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, kao i u čast Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, iz kojega će Vlada Republike Hrvatske predsjedati Vijećem Europske unije.

Grad Zagreb oduvijek je bio mjesto ispreplitanja kulture i umjetnost, ali često zaboravimo upravo na brojne umjetnice koje su dale svoj pečat kulturnom i umjetničkom životu koji Zagreb danas živi. Kako bismo podsjetili na one ranije hrvatske umjetničke vizionarke (koje većinom ostaju samo u faktografskom sjećanju), te ih okupili zajedno sa suvremenim umjetnicama, Umjetnički paviljon u Zagrebu posvetio je prvu izložbu u 2020. godini upravo hrvatskim umjetnicama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti likovnosti Zagreba, ali, dakako, samim time i cjelokupne hrvatske vizualne scene.

Marija Ujevic ‘Odbjegla iz raja’, oko 2014., bronca, foto: izvor Umjetnički paviljon

Osnovna ideja izložbe jest ponuditi povijesni i kritički presjek iz opusa likovnih umjetnica koje su djelovale i ostavile trag u kulturnom životu grada Zagreba u razdoblju od kraja 19. stoljeća do suvremenog doba. Unutar toga relativno širokog vremenskog raspona generacije umjetnica predstavljene su u tri veće, no povijesno logične cjeline: prva obuhvaća generacije koje su djelovale do Drugoga svjetskog rata; druga – generacije koje su s izložbenom aktivnošću započele nakon Drugoga svjetskog rata te glavninu svojih opusa ostvarile u narednim desetljećima; a treća – generacije koje su na scenu stupile početkom sedamdesetih godina i kasnije te većinom djeluju i danas.

Umjetnice, kao i njihove radove, odabrale su autorice stručne koncepcije izložbe dr. sc. Ljerka Dulibić, Iva Radmila Janković, viša kustosica MSU-a u Zagrebu i dr. sc. Ivana Mance, a idejna autorica izložbe je ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminke Poklečki Stošić. Autorica prostorne koncepcije i likovnog postava izložbe je je arhitektica Morana Vlahović.