Održano predstavljanje i razgovor o EU projektu ‘Luka sanjara’ na ADU u Zagrebu

Predstavljanje i razgovor o EU projektu „Luka sanjara“ kojeg provode Dubrovačke ljetne igre i partneri SNG Maribor te Kulturanova iz Novog Sada održano je u petak 28. veljače na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na samom početku događanja publici se obratio umjetnički direktor projekta Saša Božić s kratkim osvrtom na temeljnu zamisao i nit vodilju projekta Luka sanjara, realizirane i predstojeće aktivnosti te rezultate umjetničkog laba kojeg su u razdoblju od 24. do 27. veljače vodili povjesničar, publicist i pisac Dragan Markovina i Sara Kekuš, voditeljica programa Azil, integracija i ljudska sigurnost u Centru za mirovne studije. S posebnim zadovoljstvom predstavio je i radionicu za migrante koju je hrvatska glumica i nagrađivana glazbenica Maja Posavec provodila sa zborom Domaćigosti.

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Pokretačka ideja zbora bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama, a glavni cilj je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Sa zborom, u sklopu radionica projekta, Maja Posavec pripremila je izvedbu pjesme Dubrovačkih trubadura „Dalmatinski Lero“ koju je zatim zbor Domaćigosti, na zadovoljstvo svih okupljenih, premijerno izveo za javnost.

Predstavljanje-Port of Dreamers

Na predstavljanju publici su se obratili umjetnički i dramski umjetnici sudionici laba Nataša Rajković, Ivor Martinić te predstavnici partnerskih organizacija Milan Vračar (Kulturanova, Srbija) i Benjamin Virc (SNG Maribor, Slovenija) predstavivši koncept svojih dramskih produkcija koje će biti izvedene u sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara.

„Luka sanjara“ („Port of Dreamers“) dvogodišnji je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Projekt koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu Dubrovačke ljetne igre provode s partnerima Slovenskim narodnim gledališčem Maribor te organizacijom civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada.