Čak 112 dokumentaraca bit će prikazano na 16. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se ove godine održati na novoj lokaciji, u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, i u novom terminu: od 15. do 22. ožujka. Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. Posebnosti ovogodišnjeg ZagrebDoxa na konferenciji za medije predstavili su direktor festivala Nenad Puhovski i producentica Lucija Parać.
 
“I ove godine publiku ZagrebDoxa očekuje impresivan broj filmova, među kojima su i najnoviji dokumentarni hitovi te filmovi nagrađeni na najprestižnijim festivalima, ali i intimistički, ‘neotkriveni’ filmski dragulji. Suočavajući gledatelje s urgentnim problemima današnjice, ova ostvarenja zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, a pritom nas upoznaju s inspirativnim i živopisnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini”, istaknuo je Nenad Puhovski.
 “U pet dvorana kina CineStar Zagreb prikazat ćemo pregršt filmova u ukupno 17 programa, a s festivalskim gostima razgovarat ćemo nakon projekcija njihovih filmova. Osim toga, ZagrebDox Pro uključit će nekoliko događanja otvorenih za javnost, među kojima su i masterclassovi redateljica Dane Budisavljević i Lucy Walker, a posebna događanja u sklopu programa ZagrebDoXXL donose razgovore o pojedinim temama što ih otvaraju ostvarenja iz filmskih programa ZagrebDoxa – od migrantske krize, preko cijepljenja djece, pa do gentrifikacije i klimatskih promjena. I ove će godine u dnevnim terminima publika imati priliku besplatno gledati sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije, a nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada, u nedjelju, 22. ožujka, svi nagrađeni naslovi bit će prikazani u sklopu programa The Best of Fest”, izjavila je Lucija Parać.
 
Prodaja ulaznica počinje početkom ožujka, a ulaznice će se moći kupiti na blagajnama kina CineStar Zagreb – Branimir mingle mall, na ticketomatima u predvorju kina, online na blitz-cinestar.hr te putem iCineStar mobilne aplikacije.
 
ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here