Štrudla s jabukama a la Lily

Kada se čovjek uputi preko granice u nama tako drage zemlje Austriju i Njemačku, bilo noseći sa sobom skije i sarmu ili išao trbuhom za kruhom, vrlo brzo će shvatiti da malo koji austrijski ili njemački (pogotovo južnonjemački) Gasthaus kao svoj slatki specijalitet ne nudi Apfelstrudel, odnosno štrudlu od jabuka. Ova slastica, koju naši austrijski prijatelji rado svojataju kao svoju, može se isto tako naći na stolovima u sjevernoj Italiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj i, naravno, na našim stolovima.

No, što se tiče porijekla moram razočarati naše drage Austrijance. Naime, ovaj slatki zalogaj potječe iz Arabije odakle je recept prenesen u Tursku, a odatle preko Balkana u Austriju. Pri tome su odlučujuću ulogu navodno imali Mađari koji su savladali tehniku pripreme tankih listova tijesta. Bilo kako bilo, najstariji recept za Apfelstrudel je iz godine 1696. i čuva se u Beču.

No, iako nas nitko direktno ne spominje što se štrudle tiče, i mi štrudlu za trku imamo. Kod nas je ona toliko popularna da vjerojatno svaka domaćica ima neki svoj osobni recept za nju, a mi vam donosimo jedan oprobani od naše Lily Laum.

U slast!

Ja svaki recept prilagodim jer stavljam puno manje šećera i ovaj moj je bez jaja tako da je potpuno drugačijeg okusa u odnosu na one što se mogu pronaći po internetu.

Sastojci su jabuke, šećer, malo mrvica, a svaki list sam premazivala mlijekom, mineralnom vodom i jogurtom.

Gotove listove za tijesto pola kile o kojima je bilo 11 komada sam slagala po tri i dobila sam tri štrudle sa tri lista i jednu sa dva lista

Kilogram u ljusci polu kiselih jabuka sam ogulila i naribala na krupni ribež, te dodala 4 žlica šećera, 2 žlice krušnih mrvica i 1 vanilin šećer.

Svaki list sam premazala mješavinom 2 žlice maslaca, 2 dl mlijeka, 1 decilitra mineralne vode i pola čaše čvrstog jogurta, smjesu jabuka dodavala sam na dvije trećine kora a rubove sam savijala.

Štrudle sam stavila u pleh na papir za pečenje i premazala sa istom smjesom.

Kada je nakon 40 min. pečenja na temperaturi od 200 stupnjeva štrudla bila pečena, još dok je vruća premazala sam je sa istom smjesom maslaca, mlijeka, mineralne vode i jogurta, te ju pokrila i ostavila pola sata da se ohladi, a potom posipala štaub šećerom.

 I to je to

Napomena:
Portal ne odgovara za možebitne neuspjehe prilikom pripreme štrudle, kao niti  za probleme zbog prejedanja ako ona ispadne po vašem ukusu. Isto tako, budite pažljivi jer ako se opečete ili porežete tijekom pripreme, sami ste si krivi.