U utorak je u  ZgForumu u Gajevoj ulici  otvorena edukativna izložba „Hrvojeve zgode u zaštiti vode!“, koja ostaje otvorena do konca ožujka.

Radi se o zajedničkom projektu Grada Zagreba i Hrvatskih voda, čiji je cilj podizanja svijesti i interesa šire javnosti o očuvanju voda.

Hrvatske vode već niz godina rade na osvještavanju javnosti, poglavito djece i mladih, o zaštiti voda, a ovim projektom, zajedno s Gradom Zagrebom, žele skrenuti pažnju naših sugrađanki i sugrađana na ovu važnu temu.

Potrebe za vodom sve više rastu, jer se povećava broj stanovnika na Zemlji, osobito u velikim gradovima u kojima danas živi više od polovine svjetske populacije. Prema predviđanjima ovaj udio će se povećati na dvije trećine do 2050. godine, što će gradove činiti posebno osjetljivima i ranjivima po pitanju vode. Sve učestalije nestašice vode u svjetskim metropolama upozoravaju nas da se s vodnim pitanjima trebamo ozbiljnije baviti, jer voda postaje „plavo zlato“ oko kojeg se sve više vode sukobi, o čemu govore i podaci zabilježeni u najvećoj svjetskoj bazi podataka Water Conflict Chronology u kojoj je do srpnja 2018. naveden 551 slučaj najrazličitijih vrsta sukoba oko vode.
Grad Zagreb prepoznaje ovu temu kao jedno od ključnih područja održivog razvoja, stoga se uključio u organizaciju i podržao ovu edukativnu izložbu. Značajnu odgovornost za održivo sutra imaju upravo naši sugrađani.

Svoje dosadašnje navike i ležernost prema prirodnim resursima kao da su nepresušno blago trebamo mijenjati. Primjerice, plastika koja je u prošlom stoljeću bila revolucionaran proizvod, danas je prijetnja u hranidbenim lancima i potencijalno je štetna za ljudsko zdravlje.

Tematska izložba „Hrvojeve zgode u zaštiti vode!“ namijenjena je djeci i mladima, ali i odraslima. Ovaj je projekt jedan od primjera kako zajedničkom suradnjom i podizanjem svijesti o vodama možemo educirati buduće naraštaje da na odgovoran način koriste prirodno blago koje nam je povjereno te tako donose pozitivne promjene i mijenjaju svijet u kojem živimo.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here