FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Festival svjetskog kazališta je od svog osnutka 2003. godine zadobio vrhunsku reputaciju, dovodeći u Zagreb neke od najvećih svjetskih i europskih umjetnika, kao što su Robert Lepage, Eugenio Barba, Peter Brook, Pjotr Fomenko, Lev Dodin, Luc Bondy, Ivo van Hove, Thomas Ostermeier, Frank Castorf, Pippo Delbono, Krystian Lupa, Rezo Gabriadze, Christoph Marthaler, Martin Kušej, Stanislas Nordey, Christiane Jatahy, ali i mlađe redatelje koji su stilski promijenili  ne samo teatar nego i suvremenu umjetnost uopće.

Ove godine Festival se odvija tijekom šest mjeseci u sklopu Europskog programa Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe predsjedavanja Vijećem Europske unije. Otvoren je izvedbama predstava Sopro i Napamet slavnog portugalskog autora i umjetničkog direktora Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona Tiaga Rodriguesa.

U narednim mjesecima publika će moći vidjeti predstave autora koji su već gostovali u Zagrebu, poput Pippa Delbona, Mila Raua i kazališne skupine Peeping Tom. Oni su svojim autorskim pristupima, bilo da se radi o intimističko-autobiografskom, dokumentarističkom ili oniričkom, kod nas već stekli ugledan status. Publika će također imati priliku upoznati se s radovima redatelja mlađe generacije Fabricea Murgia i Stojana Radeva.

Ovogodišnji Festival tematski se oslanja na ispitivanje odnosa prema i unutar obitelji, smrti i radosti, te rastvaranjem klasične slike savršene obitelji.

Radost Pippa Delbona dolazi u Zagreb 22. travnja. U ovoj predstavi autor se suočava sa s pojmom radost koji ga plaši. Plaše ga asocijacije kao što su radosne obiteljske fotografije, radosna djeca, radosni krajolici. Umjesto radosti pita se kako u životu i kazalištu možemo prihvatiti pojam smrti, koliko je se bojimo, možemo li  o njoj razgovarati, slušati.

Obitelj autora Mila Raua na rasporedu je 24. i 25. travnja. Milo Rau trenutno je jedan od najcjenjenijih svjetskih autora. U svojim predstavama uvijek polazi od dokumentarnog čina, ne zaustavljajući se na njegovoj faktografskoj rekonstrukciji, već ga rastvara u emotivno iznijansiran spektar koji nam omogućava razumjeti najkompleksnije ljudske postupke. Ovoga puta donosi priču o obitelji koja je 2017. godine počinila samoubojstvo i ostavila poruku „Zabrljali smo, oprostite“.  U predstavi Obitelj miješaju se fikcija i stvarnost te je na sceni prava obitelj, dvoje glumaca i njihove kćeri tinejđerice. To je eksperiment o privatnom životu danas, o tome što je obitelj i tome zašto smo mi ovdje i zašto sam ja ovdje.  

Kroz dnevnike, eseje i kratke priče redatelj Fabrice Murgia pokušava u glazbeno-poetskoj formi odgonetnuti stvaralački put Sylvie Plath, jedne od najzanimljivijh pjesnikinja druge polovice dvadesetog stoljeća. Predstava Sylvia (na programu 2. svibnja) spaja film i kazalište gradeći portret žene rastrgane između nepokolebljive strasti za pisanjem te želje da ispuni američki san 1950ih i 1960ih godina, odnosno postane savršena majka i domaćica.

Balkan kao mistično mjesto susreta u središtu je zanimanja predstave Pokušaj letenja jednog od najcjenjenijih bugarskih dramatičara Jordana Radičkova u režiji Stojana Radeva (na programu 24. svibnja). U balonu koji leti iznad brdovitog Balkana stvara se nekonvencionalna obitelj zanimljivih likova čije sudbine i životi kreiraju mitove, i preko njih osvjetljavaju svakodnevicu.

Festival završava 26. i 27. lipnja izvedbama predstave Dijete, završnog dijela obiteljske trilogije kazališne skupine Peeping Tom. U ovom magičnom kazalištu spajaju se ples, dramsko kazalište, mima i tendencije iz današnjih vizualnih umjetnosti. Poetičan prikaz unutarnjeg svijeta djeteta, njegovih želja, misli, pogleda na svijet i promjena koje se događaju kroz odrastanje podsjetit će svakog od nas na formativno razdoblje koje nas je obilježilo za cijeli život.

ŽELJKO KRZNARIĆ