Razgledajte izložbu uz stručno vodstvo

Umjetnički paviljon započinje sa besplatnim stručnim vodstvima kroz izložbu Zagreb, grad umjetnica.

poručuju iz paviljona zainteresiranim posjetiteljima.
Uz kupljenu ulaznicu za izložbu svaki dan od utorka do subote u 12 i 17 sati organizirano je razgledavanje izložbe uz besplatno stručno vodstvo.

Izložba se može razgledati do 12. travnja, svakim danom od 11 do 20 sati, petkom do 21 sat. Ponedjeljkom je izložbeni prostor zatvoren za posjetitelje.

O izložbi:

Umjetnički paviljon u Zagrebu izložbenu sezonu započeo je izložbom Zagreb, grad umjetnica. Izložba je priređena povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, kao i u čast Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske, iz kojega će Vlada Republike Hrvatske predsjedati Vijećem Europske unije.

Grad Zagreb oduvijek je bio mjesto ispreplitanja kulture i umjetnost, ali često zaboravimo upravo na brojne umjetnice koje su dale svoj pečat kulturnom i umjetničkom životu koji Zagreb danas živi. Kako bismo podsjetili na one ranije hrvatske umjetničke vizionarke (koje većinom ostaju samo u faktografskom sjećanju), te ih okupili zajedno sa suvremenim umjetnicama, Umjetnički paviljon u Zagrebu posvetio je prvu izložbu u 2020. godini upravo hrvatskim umjetnicama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti likovnosti Zagreba, ali, dakako, samim time i cjelokupne hrvatske vizualne scene.

Osnovna ideja izložbe jest ponuditi povijesni i kritički presjek iz opusa likovnih umjetnica koje su djelovale i ostavile trag u kulturnom životu grada Zagreba u razdoblju od kraja 19. stoljeća do suvremenog doba. Unutar toga relativno širokog vremenskog raspona generacije umjetnica predstavljene su u tri veće, no povijesno logične cjeline: prva obuhvaća generacije koje su djelovale do Drugoga svjetskog rata; druga – generacije koje su s izložbenom aktivnošću započele nakon Drugoga svjetskog rata te glavninu svojih opusa ostvarile u narednim desetljećima; a treća – generacije koje su na scenu stupile početkom sedamdesetih godina i kasnije te većinom djeluju i danas.

Umjetnice, kao i njihove radove, odabrale su autorice stručne koncepcije izložbe dr. sc. Ljerka Dulibić, Iva Radmila Janković, viša kustosica MSU-a u Zagrebu i dr. sc. Ivana Mance, a idejna autorica izložbe je ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminke Poklečki Stošić. Autorica prostorne koncepcije i likovnog postava izložbe je je arhitektica Morana Vlahović.

ŽELJKO KRZNARIĆ