AKO TEBE ZABORAVIM

U Francuskom paviljonu  Studentskog centra otvorena je izložba ‘Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz’. Izložbu je postavio Hrvatski povijesni muzej upravo na mjestu gdje je bio sabirni centar NDH za deprtacijuidova u nacističke i ustaške logore.

Izložbena građa je posuđena iz hrvatskih i međunarodnih muzejskih i arhivskih institucija kao i od obitelji stradalnika te Pravednika među narodima, a raspoređena je u četiri tematske cjeline – ‘Ekskomunikacija’, ‘Koncentracija i likvidacija’, ‘Auschwitz (Oświęcim) – tvornica smrti’ i ‘Sjaj u tami’.

Prva cjelina ‘Ekskomunikacija’ smješta posjetitelje u prostor i vrijeme, pružajući uvid u širi kontekst povijesnih zbivanja i ukazujući na sustav terora uspostavljen na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) protiv židovskog, srpskog i romskog stanovništva, komunista i antifašista.

U drugoj cjelini, ‘Koncentracija i likvidacija’, ukazuje se na sustav logora u NDH kao i na drugim područjima današnje Hrvatske koja su u to vrijeme bila pod talijanskom, odnosno mađarskom aneksijom ili okupacijom. Naglasak je na logoru Jasenovac koji je postao simbolom ustaškog terora i stradanja Židova, Srba, Roma i antifašista koji su ondje ubijani i prije masovnih deportacija u logor Auschwitz u kolovozu 1942. i svibnju 1943.

Pod nazivom ‘Auschwitz (Oświęcim) – tvornica smrti’ treća cjelina predstavlja logor u kojemu je od 1942. do 1944. stradao velik dio židovskog stanovništva s područja NDH, ali i s područja Istre, Hrvatskog primorja i Međimurja. Obuhvaćeni su i neki drugi logori, poput Mauthausena, Bergen-Belsena i Buchenwalda, u kojima je također stradavalo židovsko i drugo stanovništvo.

Izložba je otvorena do 21. travnja kad će se preseliti u Koprivnicu.

ŽELJKO KRZNARIČ