Subota – najbolji dan za udomljavanje pasa i mačaka

 

Tijekom 2019. godine iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba udomljeno je jednako životinja koliko i godinu dana ranije. Bilo je tisuću sto udomljavanja. Udomljena su 844 psa, a novi je dom dobilo i 248 mačaka. Broj udomljenih mačaka, u odnosu na 2018., 2019. je godine porastao za sto.

Najviše životinja udomljuje se subotom. Svako četvrto udomljenje događa se baš tog dana u tjednu, otkriva godišnje izvješće Skloništa.

„Sve koji žele udomiti psa ili mačku, molimo da za izbor svojeg novog životnog suputnika izdvoje vrijeme. Zato nas vesele posjeti građana vikendom. Mnogi u Sklonište dolaze zbog fotografije nekog ljubimca koju su vidjeli na našim internetskim stranicama, no na licu se mjesta „zaljube“ u nekog drugog. Već dugo upozoravamo da izgled nije kriterij za izbor ljubimca. Ljubimac se treba birati po životnom stilu. Čovjek i pas ili mačka trebaju si „kliknuti“, ali i odgovarati na duge pruge“, kazala je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Terenska ekipa Skloništa odbačene je životinje pronalazila u svim dijelovima Zagreba, a građani su ostavljali kako odrasle životinje, tako i one tek okoćene, ponekad i cijela legla.

Prošle je godine gotovo udvostručen broj intervencija u kojima je ekipa asistirala državnim i gradskim službama. Takvih intervencija bilo je 134, a terenska ekipa Skloništa najviše je pomagala veterinarskoj inspekciji i policiji.

Ukupno je ekipa izišla na čak 2100 intervencija. Pomoć „hvatača“ uz kućne su ljubimce trebale i domaće te divlje životinje. Najviše se pomagalo pticama. Zbog njih se na teren izišlo 774 puta. Odvažna ekipa iz Dumovca posla je imala i oko konja, koze te vijetnamske svinje, ali i nekih egzotičnih životinja poput agame i iguane.

O pregledu i liječenju divljih životinja brine se oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba, a za mačke i pse zadužena je veterinarska ambulanta Skloništa. Njezini su veterinari obavili oko 10.000 pregleda, cijepljenja i operacijskih zahvata.

„U 19 godina postojanja Sklonište se razvilo u mjesto neophodno za sustavnu brigu o nezbrinutim životinjama. Naši su djelatnici dežurni 24 sata dnevno kako bi ranjene životinje i tijekom noći dobile odgovarajuću pomoć. Uvid u stanje na terenu otkriva nam da trenutačne potrebe nezbrinutih životinja u Zagrebu premašuju naše prostorne kapacitete. Nadamo se, zbog toga, da će vlasnici postati odgovorniji prema svojim kućnim ljubimcima te da ćemo čim prije moći proširiti smještajne kapacitete za pse i mačke“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

U planu je izgradnja posebnog skloništa za mačke te oporavilišta za divlje životinje.

ŽELJKO KRZNARIĆ