Noć muzeja 2020. održat će se u petak, 31. siječnja 2020. od 18.00 sati do 01.00 sat poslije ponoći, a besplatan ulaz je omogućen u više od 210 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u više od 100 hrvatskih gradova, općina i mjesta.

Noć muzeja, manifestacija koju je od osnutka prije petnaest godina posjetilo oko pet milijuna ljudi, ponovno će, tradicionalno posljednjeg petka u siječnju, ponuditi na tisuće programa.

“Noć muzeja postala je brend, nezaobilazan u kalendarnima kulturnih događanja u Hrvatskoj. Ponosni smo na tu činjenicu kada znamo da smo počeli 2005. u Zagrebu s nekoliko muzeja”, rekla je Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije, na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Muzeju Mimara.

Uspjeh manifestacije vidi u tome što su muzealci priređivali programe koji bili ležerniji i komunikativniji, s ciljem da se publika vrati u muzeje i tijekom godine, što se i dogodilo. “Obavili smo niz relevantnih istraživanja i pokazalo se da besplatni ulaz nije bio glavni motiv dolaska publike, nego poseban doživljalj i zanimljivi programi”, dodala je.

Bulatović je najavila da ove godine, uz sudionike iz 115 gradova, mjesta i općina iz cijele Hrvatske, u Noći muzeja sudjeluju i institucije iz Širokog brijega, Gruda, Livna, Tomislavgrada, većinom muzeji koji djeluju pri franjevačkim samostanima.

Dubravka Osrečki Jakelić, također voditeljica i organizatorica Noći muzeja, rekla je kako se često zna reći da je Noć muzeja posjetiteljima otkrila muzeje, no točnije je da su muzealci otkrili Noć muzeja kao kvalitetan program u kojemu mogu približiti svoj muzej najširoj publici.”

“U okolnostima koje su bile teške, uspjeli smo se održati kao zajednica, hvalili su nas i kudili, no uvijek smo nastojali učiti od onih koji su nam prigovarali, a oni koji su nas hvalili su zajedno s  nama preispitivali što je bilo dobro, a što loše”, istaknula je.

Ovogodišnja tema Noći muzeja, obilježavanja velikih obljetnica, podsjetit će na važne datume, među kojima i 200 godina od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu te 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu. “Muzeji se ne prisjećaju samo svog administrativnog osnivanja, već i svojih ljudi, kustosa, donatora, velikih izložbi”, dodala je.


U Noći muzeja održat će se na tisuće programa diljem Hrvatske, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica. Značajnu potporu manifestaciji Noć muzeja svih ovih godina pružili su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb, HAZU, partneri i sponzori: Turistička zajednica grada Zagreba, Europlakat, Jutarnji list, HRT, HDS ZAMP, Klasik TV, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding i ZET te brojni suradnici i prijatelji Noći muzeja.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here