OBILJEŽEN 13. DAN MIMOZA

U subotu je nizom aktivnosti, na Cvjetnom trgu obilježen je Dan mimoza, 

Dan mimoza već 13. godinu zaredom, organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka, Udrugom za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice Zdravka te Udrugom Sveti Juraj, a sve s ciljem isticanja važnosti nevladinih udruga u promicanju edukacije o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice te prikupljanja donacija za rad udruga putem prodaje mimoza.
S radošću mogu reći da imamo pad pojavnosti raka vrata maternice – naglasio je profesor doktor Damir Eljuga, predsjednik Lige za borbu protiv raka- Još 2008. sam rekao da od tog raka oboli 400 žena godišnje a sad mogu reći da ih je oko 300. No i ta brojka je velika jer danas možemo spriječiti rak vrlo jednostavno- cjepljenjem protiv humanog papilona virusa, glavnog uzročnika raka vrata maternice.
Dan mimoza je podržao i gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako je u borbi protiv raka vrata maternice najvažniji redoviti odlazak kod ginekologa i cijepljenje protiv HPV virusa koji je glavni uzročnik raka vrata maternice. Istaknuo je da Grad Zagreb ulaže velike napore u preventivne programe za očuvanje zdravlja žena općenito.

Podsjetimo, ova humanitarna akcija se održava u sklopu Europskog tjedna za prevenciju raka maternice, na temelju odluke Hrvatskog sabora, koji je Dan mimoza proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka maternice.
ŽELJKO KRZNARIĆ