FESTIVAL SVJETSKOGA KAZALIŠTA 2020.

 

 

Nacionalno kazalište D. Maria II. iz Lisabona izvest će u sklopu europskog programa koji se kontinuirano održava u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije dvije predstave slavnoga redatelja Tiaga Rodriguesa. Zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Festival svjetskoga kazališta iznimno je premješten u prvih šest mjeseci 2020. godine.

Po prvi puta u Zagrebu predstavit će se veliki umjetnik i ravnatelj Nacionalnog kazališta D. Maria II Tiago Rodrigues. Njegova predstava SOPRO bit će izvedena 6. veljače na velikoj sceni HNK u Zagrebu. Riječ je dirljivoj priči o kazališnoj umjetnosti i prošlim kazališnim vremenima.

Kada je kazalište samo ruševina, kada ništa ne ostane od zidova, dekora, scenskih ulica, namještaja, strojeva, dijelova scenografije, netko je ipak još prisutan: onaj koji predstavlja pluća teatra i sve glumačke geste, a to je  šaptačica. Glasovi, zvukovi, glazba, elementi koji su obično u središtu pozornosti, sada se povlače u pozadinu, ustupajući mjesto disanju teatra, onome koga nitko nikada ne čuje, onome što sad istupa u prvi plan, onome koji čuva kazališno pamćenje i kontinuitet; ženi koja je provela cijeli svoj život u kazališnoj zgradi u kojoj su se okupljali glumci i igrale predstave. Večeras, ona je ta koja priča priče, bile one istinite ili ne, sve su  potekle iz kazališta, rekao je Rodrigues.

Rodriguesa nazivaju njegovateljem kazališne umjetnosti koji u svojim predstavama miješa istinite priče i fikciju te rekreira djela klasične kazališne literature i adaptacije proznih djela, oduševljavajući time publiku diljem Europe.

ŽELJKO KRZNARIĆ