PU ZAGREBAČKA: ZAGREB JE U ADVENTU BIO SIGURAN GRAD

Tijekom adventa te božićnih i novogodišnjih blagdana nitko nije ozlijeđen od pirotehnike na području Policijske uprave zagrebačke, a zabilježen je i mali broj kaznenih djela tijekom Adventa u Zagrebu, naglašeno je u utorak u Policijskoj upravi zagrebačkoj u povodu predstavljanja rezultata akcije “Mir i dobro”.

Rezultati tradicionalne akcije “Mir i dobro”, koju su proveli Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka, pokazuju da je Zagreb u vrijeme blagdana jedan od najsigurnijih gradova u ovom dijelu Europe.

– Mi nismo ove godine imali niti jedno ozlijeđivanje od pirotehnike i to nas doista veseli, i to na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije – to je više od milijun i sto tisuća stanovnika. Tijekom adventa na 17 lokacija mi smo imali manifestaciju Advent u Zagrebu. Tu smo evidentirali sveukupno 35 kaznenih djela. Na dnevnoj bazi to je možda jedno kazneno djelo i većinom su to kaznena djela imovine. Imali smo nekih 18 džepnih krađa, ali sve u svemu statistički pokazatelji su odlični – istaknuo je voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma.

Opisao je i kako se preventivnim policijskim akcijama, a jedna od njih je i “Mir i dobro”, utječe na tako dobre rezultate.

– Već u devetom mjesecu krenemo s prezentacijama, predavanjima po svim školama. Mjesec dana nakon nas uključe se i naši službenici iz protueksplozijske službe. Kroz ovih 15 godina mi smo već doista utjecali na stavove te djece. Problem su nam mladi roditelji koji potiču svoju djecu na korištenje pirotehnike. Apeliramo na roditelje da svojim ponašanjem i svojim uzorom doista svojoj djeci skrenu pozornost da pirotehnička sredstva nisu igračka – zaključio je Tišma.

ŽELJKO KRZNARIĆ