Dubrovačka premijera “Djece recesije” Dina Pešuta

U petak, 17. siječnja 2020., će na pozornici dubrovačkog Kazališta Marina Držića biti izvedena drama Dina Pešuta „Djeca recesije“ u režiji Ivana Plazibata. Izvedba je koprodukcija PlayDrame iz Splita i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i prošle je godine u HNK Split održana praizvedba iste.

Ovaj tjedan je po svemu tjedan Dina Pešuta, osim ove dubrovačke premijere u petak, u subotu je premijera njegove drame H.E.J.T.E.R.I. u ZKM-u. To, što se istovremeno u dva kazališta izvode dvije drame ovog mladog pisca ne bi trebalo nikoga čuditi, Pešut je danas vjerojatno najzanimljiviji mladi dramski pisac na ovim prostorima. I dok se svekoliko pučanstvo i politikantsvo još bori „po šumama i gorama naše zemlje ponosne“, za razliku od njih Pešut je dio naraštaja okrenutog sadašnjici, koji svojim tekstovima donosi nove vjetrove na naše pozornice i priča o jednoj drugačijoj, njegovoj generaciji (Dino je rođen 1990. u Sisku) koju obično zovemo milenijalci ili Generation y, a preko koje se prelomilo puno toga. I previše.

‘Djeca recesije’ / foto: izvor PlayDrama

Sve ono što krasi pripadnike ovog pokoljenja, kao i ono što ih muči, sve njihove vrline, mane, probleme koji ih tište, frustracije i strahove pronaći ćete u Pešutovim likovima. Bez šminke, iskreno, prepoznatljivo. “Djecu recesije” napisano je za splitsko kazalište PlayDrama, inače najveće splitsko nezavisno kazalište, koje (koincidencije li) unatoč svim uspjesima u proteklih deset godina i sudjelovanju na Marulovim danima, Splitskom ljetu, Gavelinim večerim, Sarajevskoj zimi, Prologu…, dijeli podstanarsku sudbinu s mnogim mladima. Naime, da citiram ono što stoji u najavi predstave:

„Nastao kao udaljeni odjek Albeejeva klasika “Tko se boji Virginije Woolf”, tekst “Djece recesije” na scenu donosi posve nov, suvremeni četverokut sastavljen od dvaju parova, unutar kojeg će se razviti neskladna slika ovovremenoga generacijskog sukoba. Dino Pešut još jednom obrađuje temu kojom se najčešće bavi u svojim tekstovima, a to je život mlade generacije koja već dva desetljeća odrasta u društvu cinizma i korupcije (…) priča je o dvije generacije, onoj koja ima i onoj koja nema. Drama je to o četvero ljudi u jednom splitskom stanu koji u iščekivanju nadolazeće apokalipse još jedne turističke sezone i još jedne Ultre nastoje očajnički svojim životima i svojoj boli dati neki smisao. Djeca recesije kao umjetnička gesta jest snažna figura bijesa; bijesa generacije koja ulazi u životnu utrku sa saznanjem da je jedina nagrada za prodaju duše malim bogovima kapitalizma ugovor na određeno na minimalcu i posao koji siše tijelo i dušu. Dok ne umreš. Od umora. Ili od tuge.“

„Djeca recesije, pak, dotiče tematiku stanovanja prateći mladi par koji je naglo izbačen iz podstanarskog stana i utjehu traži u supružnicima koji su u procesu preuređenja stana za turiste i Ultraše. Iako obilata humorom i zaista zabavna za gledati, predstava Djeca recesije češće igra na kartu šoka i mračnija je u prikazu splitske svakodnevice, kako na društvenoj, tako i na intimnoj razini koju otkriva kroz odnos ova dva ljubavna para“, napisala je Kristina Tešija.

To smo mi,
Djeca recesije.
Dečki s Ultre,
Cure s Tindera,
Nacisti s Facebooka
To smo mi,
Djeca recesije,
Vaša propast naše je igralište.

Dino Pešut
Djeca recesije

Koprodukcija Kazališta PlayDrama iz Splita i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika

Praizvedbe:
16.11. 2019., HNK Split, Scena 55
17.01. 2020., Kazalište Marina Držića, Dubrovnik

Redatelj: Ivan Plazibat
Kostimografkinja: Ana Marin
Autorska glazba: Saša Antić
Izbor glazbe: Ivan Plazibat
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević
Igraju: Goran Marković, Ana Uršula Najev, Donat Zeko i Paola Kuvačić.

NAPOMENA: Dijelovi predstave sadrže scene koje neki gledatelji mogu smatrati uznemirujućim! Sadržaj je primjeren za +16 godina!