‘Parazit’, ‘Svjetionik’ i ‘Tuga i slava’ na repertoaru kina Kinoteka

Tri svjetska filmska hita o kojima svi pričaju pogledajte u kinu Kinoteka do kraja siječnja

Zagreb, 7. siječnja 2020. – Do kraja siječnja u kinu Kinoteka ne propustite pogledati tri aktualne svjetske filmske uspješnice okupljene pod programskom linijom Noviteti: provokativnu južnokorejsku crnu komediju Parazit, koja je impozantnom nizu dosad osvojenih nagrada početkom ovog tjedna pridružila i Zlatni Globus u kategoriji najboljeg stranog filma, hipnotizirajuću horor-fantaziju Svjetionik s Robertom Pattisonom i Willemom Dafoeom te Tuga i slava, autobiografski film Pedra Almodóvara, koji još od svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu ne prestaje osvajati naklonost kritike i publike.

Maestralno kombinirajući društvenu satiru i komediju manira s elementima trilera o invazijama u domove, južnokorejski redatelj Joon-ho Bong u Parazitu (Zlatna palma, Festival u Cannesu) je stvorio još jedan beskompromisan pogled na boljke suvremenog društva, posebice na teško premostiv jaz između bogatih i siromašnih. Svakodnevica četveročlane obitelji Kim nije nimalo laka: otac Ki-taek, majka Chung-sook, sin Ki-woo i kćerka Ki-jung žive u dotrajalom podrumskom stanu u Seulu, nezaposleni su, bez novca i bez nade. Sve će se to promijeniti kada Ki-woo dobije priliku da podučava kćerku dobrostojeće obitelji Park… Film Parazit na rasporedu je 7., 9., 15. i 17. siječnja.

Radnja filma Svjetionik (Nagrada FIPRESCI, Festival u Cannesu) gledatelje vodi u Novu Englesku krajem 19 stoljeća. Ephraim Winslow odlazi na udaljeni otočić, kako bi četiri tjedna radio kao pomoćnik postarijeg svjetioničara Thomasa Wakea. Njih dvojica od samoga se početka ne podnose, a netrpeljivost je zaoštrena surovim vremenskim uvjetima, alkoholom i trikovima koje oči i uši zbijaju protiv razuma. Ovo vizualno impresivno i dijabolično zabavno seciranje muške psihe s redateljskim potpisom Roberta Eggersa (Vještica, 2015.), jednog od najoriginalnijih glasova suvremenog žanrovskog i umjetničkog filma, pogledajte 8., 10., 14. i 18. siječnja.

Protagonist drame Tuga i slava, popularni filmski redatelj Salvador Mallo (Antonio Banderas), već godinama nije snimio novi film. Muče ga migrene, kronična bol u leđima, a najviše od svega – kreativna kriza i depresija. Premijera restaurirane verzije njegova hita iz 1980-ih, na kojoj bi se trebao pojaviti s glavnim glumcem (i zakletim neprijateljem) Albertom, potaknut će ga na putovanje vlastitim sjećanjima, ovisnostima, boljkama i prvim ljubavima. Film se prikazuje 11. i 16. siječnja.

Bogat filmski program ciklusa Filmske žurke tijekom siječnja u kinu Kinoteka otkrit će gledateljima se kako se tulumarilo kroz povijest filma, programski noviteti Kultni petak i Na drugi pogled posebno će razveseliti filmofile, a subotnje Matineje na repertoar donose dječje uspješnice Gordon i Paddy te Doolitle.