MEMORIJAL MIJE UDOVIČIĆA

Danas je u Zagrebačkome šahovskom savezu  gradonačelnik Milan Bandić prvim potezom otvorio tradicionalni novogodišnji šahovski turnir 57.  Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovičića. 

Gradonačelnik Bandić je svim sudionicima zaželio mnogo uspjeha u igri i dobar provod na najboljem europskom Adventu, naglašavajući da je Zagreb oduvijek bio grad športa i šaha te je naglasio kako je Udovičić naš prvi hrvatski velemajstor pa je velika čast igrati na njegovom memorijalu.

Predsjednik  zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare je rekao da iako nismo zemlja koja u šah ulaže kao primjerice Indija ili Kina, po rezultatima na međunarodnim turnirima se redovito svrstavamo među prvih 15 zemalja.
Nama je to na golemi ponos jer velemajstorom se ne postaje prekonoći. Mladi sve više pokazuju interes za ovu vrstu igre, a i niz je klubova specijalizirano za rad s najmlađim sudionicima- naglasio je Škare.

Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića, kolokvijalno nazvan MEGA prema tvrtki koja je godinama bila njegov glavni sponzor i čije je ime nosio prije negoli je postao memorijalan je najstariji brzopotezni šahovski turnir u Europi s ritmom i sustavom igranja: brzopotezni turnir s 3 minute po igraču + 2 sekunde za svaki potez, Bergerov sustav prema pravilima FIDE za brzopotezni šah, a okuplja ponajbolje šahiste iz regije.

Natječu se velemajstori, a uz hrvatske,  sudjeluju slovenski, mađarski i bosanskohercegovački.
57. Novogodišnji brzopotezni turnir Memorijal Mije Udovčića osvojio je velemajstor Mladen Palac iz Zagreba sa 18,5 bodova iz 25 partija. Drugi je bio velemajstor Ante Brkić sa 18 bodova, a treći velemajstor Hrvoje Stević sa 17,5 bodova
ŽELJKO KRZNARIĆ