Po’Metra Crijeva ‘Djed Mrz’ – žestina ispod bora za metalika grincheve

Autor: Ivor Kruljac

Slavni „Božić dolazi“ od Diletanata, Pankreasova „Božićna kitica“, zajedno s Frakturom mozga i „Božić je“ te  Mašinkom i njihovom „Sretan božić“. Zaključak, hrvatski punkeri, (ali i reperi, ne smije se zaboraviti ni slučajno „Božićna“ od Tram 11 i Bolesne braće), već su napravili lijepu malu riznicu energetskih božićnih pjesama koje super funkioniraju za cinike i sve one koji su dežurni gospodin Grinch u svome društvu. U tom blagdanskom duhu, veseli spoznaja da ni metalci nisu ostali dužni.

Po’Metra Crijeva i njihov dva tjedna stari „Djed Mrz“ božični je poklon kakav se čekao, u vidu fantastičnog prikaza posjete Djeda Mraza Istri. Stihovi poput „Došal se/smrti veselit/ narodu/ poklone podelit/sa svima krv napopit/ a onda nam decu podavit, energične, zlokobno dobre zvučne dionice i growlove od kojih ćete sami osjetiti grebanje u grlu, nećete uopće mariti ako u čarapi na božićno jutro nađeteugljen. Jer, vrijedilo je. Još ako volite putovati u Istru i uši vam je zahvatila Istarska ljestvica i fan ste death metala, nema vam pomoći. Na ovo ćete i moshati i skakati , srušiti bor i osim ako niste u društvu s drugim metalcima, uništiti božić svim prisutnima.

Po’Metra Crijeva, prvi i jedini, kako stoji na njihovom bandcampu, Ča Metal bend, prisutan je na underground sceni još od 2003. Početkom 2018 objavljuju album „Ča Metal“, a ove godine su objavili također i „Črne besede va kastafskih šumah“. Uz Istarske melodije i Istarski dijalekt važna inspiracija njihovoj glazbi su i Istarske legende, što je odličan recept koji se u metal glazbi pokazuje hitom već godinama s folk bendovima poput Arkone, Ensiferuma i Korpiklaanima koji su također zaronili u mitologiju svojih krajeva. Upravo „Djed Mrz“, njihova najsvježija stvar samo je pokazatelj da kao novogodišnju odluku stvarno trebate dati si truda i poslušati ostatak njihova opusa dok u novom desetljeću iščekujete nove pjesme. I pritom vam neće biti potreban žilet da vam se osmijeh razvuče od uha do uha.