O dr. Nogalu, tragediji struke u Hrvatskoj – iliti: ‘Tko s đavlom tikve sadi…’

Piše: Marko Torjanac

Evo, Bandić na Skupštini upravo pljuje po dr. Nogalu. Čovjek s optužbama za teški kriminal baca drvlje i kamenje na stručnjaka. To je Hrvatska danas.

Pa, da krenemo od početka:

Kad imate posla s kriminalnim profilima, a pogotovo s onima na vlasti, to vam se uvijek obije o glavu.

Skrivanje iza parole ‘ja samo (stručno) radim svoj posao’ ne lišava vas odgovornosti prema zajednici, struci, ali i prema samom sebi zbog suradnje sa (suspektnim) kriminalcima.

I morate znati da ćete u nekom trenutku, u nekoj mafijaško-političkoj interesnoj križaljci, prije ili kasnije, upravo Vi biti taj/ta koji/koja smeta i da će Vas tada ista ta politika i isti ti (suspektni) kriminalci koji su Vas doveli, i maknuti s te pozicije bez obzira na Vaše rezultate.

Jer, naime, tu poziciju niste niti dobili zbog svoje stručnosti i znanja, iako ih možda imate (dapače, ako ih imate, tek onda ste u problemu), već ste poziciju dobili zbog svoje spremnosti da ne vidite ono sto drugi (oni koji s đavlom ne žele tikve saditi) – vide!

Mogu pojmiti (ne razumjeti) tu logiku. Čovjek si misli: ‘Vrijeme ide, vlast je takva kakva jest i opstaje; dakle, ili ću joj se prikloniti i realizirati svoje ambicije i ideje ili ću ostati pošten nerealiziran autsajder’, pa onda poneki (rijetko baš veliki stručnjaci) pokleknu i pristanu biti žetončići čime automatski postaju i sudionici u zločinu.

A njihova postignuća uvijek loše završe, jer mafiji koja ih je ‘zaposlila’ ona nisu ni potrebna ni važna.
Njima je samo u nekom trenutku bilo potrebno Vaše ime i Vaš socijalni kapital koji upravo pristankom na suradnju s njima, gubite.

Govorim ovo iz osobnog iskustva, jer sam sam vidio kako se to radi i kako funkcionira. I meni je u vise navrata u zadnjih 10-ak godina nuđeno da preuzmem ravnateljstvo nekog od gradskih kazališta. Jednom prilikom mi je bilo nuđeno da izaberem i kojeg. No, naravno – mogavši pretpostaviti cijeli scenarij, nikada nisam pristao. Svaki put sam odgovorio: ‘Kad će me to zanimati, javit ću se na natječaj.’ i time sam jasno pokazao što mislim o političkom kadroviranju i miješanju u struku.

Jer bez obzira koliko kvalitetno ja radio, bez obzira na moje pokazane kapacitete, bio bih samo njihova marioneta koju bi prvom prilikom, kada bi im to bilo politički oportuno, maknuli i stavili nekog drugog poslušnika koji im u tom trenutku više odgovara. Kao sto to sada čine s dr. Nogalom.

Osobno smatram da bi otpor prema takvom kadroviranju kakvog je i korisnik i žrtva dr. Nogalo trebao biti prirodan i neupitan.

Meni je, naime, oduvijek bilo odbojno i odvratno da se tako ponižavaju bilo koje i bilo čije stručne kompetencije i to od strane polusvijeta kojemu nije stalo do općeg dobra, stručnosti i znanja, već kojemu su tvoje ime i stručnost potrebni samo kao pokriće i alibi za vlastite interese nakon čega te ispljunu. I k tome te, bez srama, još proglasi i nestručnim!

To je dr. Nogalo ovih dana shvatio.
Bilo bi mi draže da je takav stručnjak poput njega to mogao predvidjeti, jer to nije teško predvidjeti.

Pa, zaboga, vidiš s kim imaš posla!