Otkriveno veliko vuneno božićno drvce ljubavi i zajedništva kao simbol kampanje „Upletimo se“

Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama okupljene u humanitarnoj kampanji „Upletimo se“, u posljednjih su mjesec dana nekoliko puta pokazali kako žele i mogu pomagati drugim potrebitim skupinama, te da imaju snagu oko sebe stvoriti zajednicu ljudi čija ljubav prema dobrim djelima nadilazi granice Lijepe Naše. Članovi Udruge i Centra OZANA te Štrikeraj cafea, inspirirali su građane da svoje vrijeme provedu pletući i kukičajući vunene kvadrate kako bi od njih nastalo pregršt toplih deka za zagrebačke beskućnike. U sklopu kampanje, danas je na Europskom trgu predstavljen i simbol akcije, grandiozno vuneno božićno drvce ljubavi i zajedništva, visoko gotovo četiri metra, izrađeno upravo od dijela vunenih kvadrata pristiglih iz raznih dijelova Europe. Završnom događanju kampanje je prisustvovao i gradonačenik grada Zagreba, Milan Bandić.

 „Upletimo se“ je kampanja nastala iz naše neprekidne želje, i želje korisnika našeg Centra, osoba s intelektualnim teškoćama i djece s teškoćama u razvoju, da barem jednom godišnje pomažu nekome drugome. Ove godine, prepoznali smo potrebe zagrebačkih beskućnika i, želeći im zimu učiniti barem malo toplijom, krenuli raditi ono što najbolje znamo, plesti i kukičati vunene kvadrate koji će kasnije biti spojeni u tople deke. Dio tih kvadrata htjeli smo predstaviti javnosti kao simbol kampanje pa je tako nastalo i naše veliko božićno drvce ljubavi i zajedništva, naglasila je Sandra Kerovec, voditeljica projekta Štrikeraj cafe.

U sklopu kampanje „Upletimo se“ održane su brojne edukativna događanja za građane, Večer igle i vune na kojoj su članovi Udruge i Centra OZANA te Štrikeraj cafea podučavali zainteresirane svojim vještinama, javna tribina s temom „Pozitivni učinci pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu“, a snimljeni su i počni video sadržaji s prikazanim osnovama pletenja i kukičanja, kao i svjedočanstva pojedinaca kojima su te vještine promjenile živote nabolje.

Prije svega, želim pohvaliti rad Udruge „OZANA“ koja se već 28 godina brine o djeci  s teškoćama u razvoju te o mladim i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Stotine vunenih kvadrata, od kojih je nastalo ovo božićno drvce bit će poseban simbol upravo ovdje, na Europskom trgu i našem će Adventu dati poseban sjaj i humanu notu. Čestitam još jednom Udruzi i Centru OZANA te Štrikeraj cafeu na ovom uspješnom projektu i neka ih bude još mnogo!“, pohvalio je inicijativu gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

Iako je otkrivanje božićnog drvca ljubavi i zajedništva završni događaj kampanje, Udruga i Centar OZANA te Štrikeraj cafe potiču građane i posjetitelje da se fotografiraju s božićnim drvcem ljubavi i zajedništva te putem hashtaga #upletimose dodatno povećaju svijest o kampanji i tako potaknu daljnje pletenje toplih deka za zagrebačke beskućnike. Svoje kvadrate građani mogu slati na adresu Štrikeraj cafea ili Udruge OZANA, a vještinu pletenja ili kukičanja svladati prateći jedan od poučnih videa izrađenih u sklopu kampanje „Upletimo se“. Oni koji žele, mogu se uplesti svaki radni dan od 14 do 20 sati u Štrikeraj cafeu (Vukovarska 235, Zagreb), dok oni iskusni s iglama za pletenje, kvadratiće 20 cm x 20 cm mogu donijeti na istu adresu ili poslati poštom. Udruzi OZANA se možete javiti na strikeraj.cafe@gmail.com  ili na broj 01 8894 233, a više o akciji pronađite na Facebooku  ili Instagramu Udruge OZANA.

ŽELJKO KRZNARIĆ