Uho grlo nos – prvi hrvatski „food porn“ festival

Uho grlo nos, prvi hrvatski „food porn“ festival, održat će se u subotu 7. prosinca 2019. godine od 10 do 20 sati u Supernova Garden Mallu u zagrebačkoj Dubravi.

Riječ je o inovativnom festivalu koji spaja lokalnu tradicijsku gastronomiju i suvremenu urbanu glazbu. Naime, mlađi potrošači ne poznaju dovoljno kvalitetu domaćih proizvoda, a klasični ih prodajni sajmovi ne privlače. Zato je osmišljen festival koji će im na njima blizak način predstaviti hranu i pića bolje kvalitete.

Iza koncepta stoji Agrarno savjetovanje koje je u Zagrebu prije osamnaest godina stvorilo sajam Proizvodi hrvatskog sela, a prije pet godina Craft Beer Festival koji je pokrenuo val sličnih manifestacija diljem zemlje.

Jednaki uspjeh priželjkuje se i festivalu Uho grlo nos. Taj inovativni koncept za promociju i prodaju domaćih proizvoda želi se proširiti i na druge hrvatske gradove. Koncept je usmjeren na očaravanje glavnih osjetila zaduženih za organoleptička svojstva hrane i pića, ali posjetitelje potiče i na fotografiranje te snimanje sadržaja koji na društvenim mrežama nose oznaku #FoodPorn.

U središtu prvog festivala bit će Fajferica Gastro Show. Tijekom njega posjetitelji će moći besplatno kušati jela od crne slavonske svinje. Riječ je o vrijednom iskustvu jer se meso crne slavonske svinje rijetko gdje može nabaviti.

U kuharskom showu nastupit će državna prvakinja u kulinarstvu 2019. godine Ana Marija Stanković te već u srednjoj školi odličjem ovjenčan Damir Mikulić iz Vinkovaca.

Među proizvodima i jelima od crne slavonske svinje bit će čvarci i namazi, pirjane rolice, mesna rolada, gulaš, medaljoni i sote. Zanimljivi prilozi bit će njoki od bundeve te rezanci od koprive. Slavonsku gastronomiju i street food na jedinstven će način spojiti sendvič od poderanih gaća i mesa od crne svinje.

Jela na roštilju te kotlovinu spravljat će predsjednik Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije akademik Hrvatskog kulinarskog saveza Jozo Gale.

Uho grlo nos poseban će naglasak staviti na predstavljanje vina tradicijskih hrvatskih sorti. Među njima su kraljevina Puhalek, škrlet Mikleužić, malvazija i teran Zigante, graševina Adžić, pjenušac Kraljica te vina Poljoprivredne zadruge Dingač.

Uz Fajferica Gastro Show posluživat će se zanatska piva pivovare Medvedgrad, Hendrick’s Gin, Jägermeister, kokteli, likeri te sokovi Juicy.

Koncert, s početkom u 16.45 sati, održat će Nina Saffron & Neon Soul Trio. Voditeljica je Martina Validžić.

ŽELJKO KRZNARIĆ