NAGRADA TITO STROZZI ZA BOBU JELČIĆA

Autorski projekt Bobe Jelčića “Tri sestre” i cijeli autorski tim i glumci, dobitnici su nagrade Tito Strozzi za najbolje ostvarenje Hrvatskog narodnog kazališta u ovoj sezoni.

.U obrazloženju Kazališnog odbora koji je radio u sastavu balerina, koreografkinja i pedagoginja Ljiljana Gvozdenović, kazališna kritičarka Nina Ožegović, teatrolog Leo Rafolt, glazbeni kritičar Branimir Pofuk (predsjednik) i operna pjevačica navedeno je

Autorski projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića „Tri sestre“, nastao prema motivima ruskog klasika Antona Pavloviča Čehova, svojom je inovativnim kazališnom poetikom i istraživačkim i nekonvencionalnim pristupom u režiji i dramaturgiji te vrhunskim glumačkim dometima oduševio i publiku i kritiku, pokazavši takvim konceptom jedan od mogućih puteva razvoja suvremenog teatra.

Naime, predstava se upušta u kreativan dijalog s originalom, koji cijelom autorskom timu i glumačkom ansamblu služi samo kao polazište za aktualiziranje motiva iz Čehovljevog teksta. S druge strane, bavi se na originalan način temom kazališne forme, propitujući mogućnosti i granice režije, dramaturgije i glume te odnosa likova prema tekstu i publici. Također, otvaranjem proba za javnost omogućila je publici uvid i aktivno sudjelovanje u inače zatvorenom procesu stvaranja kazališne predstave. Uz sve to, izmještanjem iz pozlaćenog baroknog okvira HNK u dvoranu za pokuse Ansambla Lado, otvorila je pitanje uloge, statusa i značaja nacionalnog kazališta kao važne kulturne institucije u 21. stoljeću.

Takvom suvremenom i vrlo dinamičnom čitanju Čehova uvelike su pridonijeli izvrsno odabrani i uvjerljivi glumci Nina Violić (Olga), Jadranka Đokić (Maša), Daria Lorenci Flatz (Nataša), Iva Jerković (Irina), Siniša Popović (Mašin suprug) i Marin Klišmanić (Andrej) te kao časnici Krešimir Mikić, Ivan Colarić, Dušan Gojić i Ugo Korani, koji funkcioniraju kao ravnopravni koautori predstave. Naime, oni ne utjelovljuju samo svoje likove nego istražuju, promišljaju, ironiziraju i satirički se odnose prema Čehovu, trima sestrama i našoj stvarnosti te neizvjesnoj budućnosti, a u isto vrijeme zabavljaju i komuniciraju s publikom.

Iz takvog umjetnički hrabrog i provokativnog čitanja slavnog Čehovljevog predloška gdje je naglašena društvena i kritička dimenza nastalo je novo, uzbudljivo, dinamično i interaktivno autorsko kazališno djelo, koje svojom neospornom kvalitetom i visokim umjetničkim dometima u svim teatarskim elementima nedvojbeno zaslužuje nagradu Tito Strozzi.

Nagradu  je na posebnoj svečanosti u HNK u Zagrebu uručila intendantica Dubravka Vrgoč

ŽELJKO KRZNARIĆ