U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u petak će se održati promocija knjige Amorella-ploveći grad, autora Duške Boban i Nikole Bajte

Dok hrvatska brodogradnja proživljava svoju najveću krizu, ova knjiga na primjeru stoljetnog splitskog škvera istražuje i afirmira njeno bogato nasljeđe, osvještavajući nas o njenim dostignućima, značaju i razlozima za očuvanje.

Knjiga donosi fotografski esej Duške Boban nastao tijekom baltičke plovidbe feribotom Amorella 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju. Kao simbol brodograđevnog Splita, Amorella je dobila centralno mjesto u knjizi, gdje je obrađena povijest njene gradnje i plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od prvog čeličnog broda, parnog remorkera Konjic iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte Caspian Star iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.
“Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće”, navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući jačanje svijesti o značaju brodogradnje u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju Dalmacijavina u splitskoj Gradskoj luci.
Služeći se arhivskim i muzeološkim postupcima, autori otvaraju pitanje memoriranja brodograđevnog naslijeđa u identitetu jadranskih gradova poput Splita, Rijeke i Pule, čiji je razvoj uvelike definirala prisutnost škverova, ne samo na privrednoj, već i na socijalnoj, društvenoj i kulturnoj razini.
Knjigu “Amorella ~ ploveći grad” predstavit će autori Boban i Bajto, povjesničarka umjetnosti i autorica stručnog teksta Jasminka Babić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu Markita Franulić te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji je suizdavač knjige.
Nastala kao dio šireg projekta, knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, postavljenu u travnju u Splitu, a otvorenu ovog listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju, gdje će stajati do 15. siječnja 2020. Dan nakon promocije knjige, u subotu, 23. studenog, u 12 sati, bit će organizirano vodstvo po Brodarskom institutu u Zagrebu, a pozvani su svi zainteresirani za prošlost i budućnost brodogradnje.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here