Zagrebački advent počinje 30. studenog

Manifestacija “Advent u Zagrebu” od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020. ponudit će bogat sadržaj na brojnim gradskim lokacijama nadahnut baletom Orašar, ekologijom i kulturom.

Najavljujući u petak program Adventa na konferenciji za medije, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld naglasila je da Advent nudi sve najbolje što Zagreb ima u turizmu, ugostiteljstvu i kulturi te da se i ove godine očekuje rast posjećenosti grada u to vrijeme, tim više što će s 1. siječnjem, dok Advent još traje, postati, kako je kazala, ‘srce’ Europe.
“Advent će ove godine biti najljepši do sada, a tri glavne teme su Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe sa invaliditetom, u sklopu kojih će primjerice manje i veće skulpture Orašara, koje izrađuje Petar Banda, biti po cijelom gradu, dok će većina ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavit će se i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom”, istaknula je Bienenfeld. Najavila je da priredba kao i prošlih godine počinje paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, te potom programima otvorenja na Zrinjevcu te Tomislavovom trgu, gdje će i ove godine biti Ledeni park sa klizalištem. Prvog dana Adventa, 30. studenoga, posebna svečanost održat će se i u Vili Prekrižje, koja će za publiku biti otvorena i u nekoliko navrata tijekom Adventa, dok će sve ostale lokacije biti otvorene stalno. Tako će adventski program i ove godine biti na Europskom trgu, kod HNK, u kinu Tuškanac, Oktogonu, na Trgu bana Jelačića, gornjogradskom Strossmayerovom šetalištu, u Maksimiru i ZOO-u te drugim lokacijama.

Podršku i pohvalu organizaciji Adventa na konferenciji za medije izrazio je ministar turizma Gari Cappelli, ističući kako je Zagreb primjer drugima, ali i predvodnik kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma, čime znatno pridonosi ukupnom turizmu Hrvatske.

“Već smo nedavno prešli brojku od 20 milijuna dolazaka turista, a do kraja godine će ih i zbog adventskih događanja po cijeloj Hrvatskoj, ali i predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a biti i više, što će se odraziti i na financijski rezultat turizma koji će biti za 5 do 6 posto bolji od lanjskog”, kazao je Cappelli, iznoseći procjene da se na Adventu potroši oko 500 milijuna kuna, te da strani turisti pritom troše i do tisuću kuna dnevno, uključujući smještaj, a domaći oko 250 kuna.

Vjeruje da će Zagreb Advent i predsjedanje Hrvatske EU-om dočekati spreman, kao i njegovih 70 hotela s oko devet tisuća kreveta te još oko osam tisuća u privatnom smještaju.

“Učili smo od boljih, a sad smo bolji od njih”, rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić objasnivši kako je Zagrebu uzor bio Beč, a danas pak Bečani dolaze na advent u Zagreb. Potvrdio je to informacijom kako npr. u Sarajevu imaju triput više bookinga za zagrebački advent nego za bečki. Gradonačelnik je dodao i kako su odlični turistički rezultati, kao i uspjeh Adventa, sinergija starog zagrebačkog šarma i modernog Zagreba, otvorenog i sigurnog grada. Osvrnuvši se na činjenicu da je Zagreb tri godine za redom izabran za najbolju adventsku destinaciju, gradonačelnik Bandić zaključio je kako je najteže natjecati se sa samim sobom, ali i kako je uvjeren da će Advent u Zagrebu i ove godine biti još bolji i bogatiji.

ŽELJKO KRZNARIĆ


Facebook