Klinika za psihijatriju Vrapče obilježila 140 godina rada

U Klinici za psihijatriju Vrapče u petak je obilježeno 140 godina rada kojom prilikom je otvoren Centar za dnevno-bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, koji se nalazi u starom dijelu zgrade, a adaptiran je i obnovljen uz pomoć Grada Zagreba.

Bolnica Vrapče za liječenje psihijatrijskih najtežih slučajeva traje punih 140 godina i prešla je okvire Zagreba i Hrvatske, ona je europska i svjetska institucija, rekao je gradonačelnik Bandić. Profesor Vlado Jukić, koji je upravljao 20 godina ovom bolnicom ostavio je veliki trag  i zahvaljujem Upravnom vijeću koje je donijelo odluku da se upravo Zavod za forenziku nazove njegovim imenom. Radio je s puno pažnje i ljubavi, a ovu kliniku u kojoj se nalaze i biblioteka, muzej i kapelica učinio je ujedno i kulturnom institucijom, naglasio je gradonačelnik Bandić.  

Naša klinika danas slavi veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada, a tijekom cijele svoje povijesti klinika je bila i ostala stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova. Bolnica Vrapče je najznačajnija i najveća psihijatrijska institucija kroz koju su praktički inaugurirana gotova sva psihijatrijska znanja, istaknula je ravnateljica Petrana Brečić.  Naša bolnica u kojoj  dosada liječeno više od 200 000 bolesnika odrađuje svoju najvažniju prvotnu misiju, a to je briga i liječenje duševnih bolesnika te borba za njihova prava.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku u obnovi Centra za dnevno bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, ravnateljica je naglasila da će pacijenti od sada moći svoje vanbolničko liječenje provoditi u  ugodnom i lijepom ambijentu. U želji da formaliziramo naša sjećanja na bivšeg ravnatelja Vladu Jukića te mu se zahvalimo uz veliko poštovanje i čast što smo imali priliku baštiniti njegovo znanje, odlučili smo da naš Zavod za forenzičku psihijatriju nazovemo njegovim imenom.  

ŽELJKO KRZNARIĆ

.