ODRŽAN FORUM ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA

.U hotelu Esplanada održan je tradicionalni forum zagrebačkih ugostitelja pod pokroviteljstvom grada Zagreba, Turističke zajednice Zagreba te Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreba.
Forum je za cilj imao sagledati stanje u zagrebačkom i hrvatskom ugostiteljstvu te ponuditi prijedloge za podizanje kvalitete ugostiteljske usluge i pozicioniranje Zagreba kao turističke i gastronomske destinacije.

Konferenciju je pozdravnim govorom započeo domaćin – predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, koji je istaknuo kako su samoj konferenciji prethodile dvije panel rasprave s temama Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020 – zvijezda europske gastronomije.

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić podsjetio je da u Hrvatskoj ima oko 15.000 ugostitelja te da čak 30% turista dolazi u Hrvatsku isključivo zbog gastronomske ponude., a zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je u prvi plan stavila partnerski odnos Grada Zagreba i zagrebačkih ugostitelja. Rekla je kako će Grad sve sugestije ugostitelja istaknute na prethodnim panelima pažljivo razmotriti te će se, ako je potrebno, napraviti i određene korekcije. Tu se osvrnula na lokacijske dozvole za terase, gradske prostore, sniženje stope poreza na potrošnju pića i drugo.

Pozvavši se na istraživanje provedeno na uzorku od 2.500 turista, doc. dr. sc. Majić istaknula je kako je s ocjenom 9,7 vrednovana gastronomska ponuda smjestivši se tako na prvo mjesto kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, ispred kulture i sigurnosti. U tom smislu, zamjenica je predložila diferencijaciju nekih ugostiteljskih objekata kao tematskih objekata koji bi sa svojom ponudom tradicionalnih autohtonih zagrebačkih jela ušli u okvir dodatnih subvencija od strane Grada.

Problematike porezne politike dotaknuo se državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, naglasivši kako je državi u interesu daljnje rasterećenje ugostitelja, uz istovremeno smanjenje sive ekonomije na području ugostiteljskih djelatnosti.

Uručena su i priznanja Udruženja ugostitelja Zagreb. Plakete su dobili ugostiteljski objekti Lav, Purger, Magellan, Poezija, Vega i Toni, dok je zahvalnica za izuzetan doprinos u organizaciji Foruma uručena Senku Reškovcu. Ugostitelji su organizirali gastro program koji je uključivao prezentaciju autohtonih jela te gastronomske ponude Grada Zagreba a bila je izložena i kolekcija izvornih stogodišnjih jelovnika zagrebačkih restorana.

ŽELJKO KRZNARIĆ