Shakespeareov Tit Andronik u režiji Igora Vuka Torbice ponovo u ZKM-u

Kada se povodom 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u kinu Tuškanac prikazivala snimka predstave Tit Andronik koju je 2014. u Globe Theatreu u Londonu postavila Lucy Bailey, organizator je u najavi naveo kako je ista namijenjena starijima od 18 godina. Naime, predstava iz 2014. je zapravo revival one koju je redateljica na istom mjestu bila postavila osam godina ranije, a tijekom koje su zbog scena nasilja gledatelji padali u nesvijest, zbog čega je ponovno postavljanje iste izazvalo takove reakcije dijela javnosti.

‘Tit Andronik’ foto: izvor ZKM-web-galerija

No, sve one koji do sada nisu gledali ZKM-ovo uprizorenje tog komada u režiji Igora Vuka Torbice, a imaju namjeru to učiniti, moram umiriti one tankoćutne: iako Torbičin Tit ima sve krvave elemente ove tragedije (ubojstva, silovanja, sakaćenje, kanibalizam…) oni nisu ni izbliza tako brutalno prikazani kao u verziji britanske redateljice koja je šokirala javnost. Tita Andronika inače nazivaju najkrvavijom Shakespeareovom dramom, a dugo je bilo upitno je li on uopće autor komada. Priča je to o rimskom vojskovođi Titu Androniku koji se nakon desetogodišnjeg pohoda protiv Gota pobjedonosno vraća u Rim dovodeći zarobljenu gotsku kraljicu Tamoru i njena tri sina. Došavši u Rim Tit, slijedeći jedan stari ritual, prilikom pokopa vlastitih sinova poginulih u ratu žrtvuje najstarijeg Tamorinog sina ignorirajući njena preklinjanja da ga poštedi. Tamora svoju priliku za osvetom nije morala dugo čekati jer Tit odbija ponuđenu „carsku krunu“, a novoizabrani se car pak ženi Tamorom. Nakon krvavog početka tako slijedi još krvava orgija nasilja i umorstava.

Torbičin Tit Andronik iako ne može pobjeći od nasilja naglasak stavlja na probleme s kojima se suočavamo i danas. Uz motiv osvete, toliko prisutan na ovim prostorima, ukazuje na posljedice bezumne bitke za vlašću, beskrupuloznosti elite i nedostatka humanosti, a sve je protkano sjajnom glazbom Alena i Nenada Sinkauza.

‘Tit Andronik’ foto: izvor ZKM-web-galerija

Ova suvremena i snažna drama pobrala je pohvale i kritike i publike, a ZKM u svojoj najavi iste navodi:

Tit Andronik sjajan je komad iz kazališne povijesti kojim se usuđuju baviti samo rijetki. Stoga ne čudi da ga je za svoju drugu režiju u ZKM-u odabrao Igor Vuk Torbica, redatelj već ovjenčan brojnim nagradama za režiju predstave Hinkemann. Za Tita Andronika po drugi je put osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju.  Naslovnu ulogu tumači doajen ZKM-a i hrvatskog glumišta – Sreten Mokrović.

Tit Andronik drama je o krizi vođe, o njegovoj odsutnosti; kao svjedočanstvo o generacijskom srazu, o slijepoj ambiciji starijih koji (čak i doslovno) proždiru vlastitu djecu, o mladima koji gube bitku sa stvarnošću radi vlastite pasivnosti i kratkovidosti; i, možda najviše, kao poligon za ispitivanje trivijalnosti zla, danas tako akutno prisutnog.

U predstavi glume: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Melcher, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković. Jasmin Telalović, Mateo Videk, Milivoj Beader

NAGRADE:
– Nagrada hrvatskog glumišta 2018. za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje – Igor Vuk Torbica
– Nagrada za najbolju mušku ulogu 33. Gavellinih večeri 2018. – Rakan Rushaidat

Cijena ulaznice s popustom – 40 kuna.

Informacije i rezervacije: 01 4872 561, 01 4876 721 i prodaja@zekaem.hr .

Predstava je na programu 9. i 10. studenog 2019. u 20,00 sati.