‘Doma je najbolje’ u Kerempuhu

Autor: Aleksandar Olujić

Uskoro će na daskama Satiričkog kazališta Kerempuh biti postavljena predstava ‘Doma je najbolje’ poznate francuske spisateljice i redateljice Coline Serreau, u režiji Renea Medvešeka. Premijera će se u održati nedjelju, 27. listopada 2019. godine.

Ova komedija, čiji naslov u originalu glasi „Lapin Lapin“ što bi u slobodnom prijevodu bilo „Zeko Zeko“ („lapin“ je inače francuski izraz za kunića), donosi priču o obitelji Lapin čiji je život okrenut naglavačke. Što napraviti kad u „najboljim godinama života“ iznenada dobiješ otkaz, jedna kćer se pojavi na vratima s viješću kako se rastaje, a druga objavi da od njenog vjenčanja nema ništa?! Što kada najmlađeg potomka, sina Zeku, genijalca izbace iz škole, a još uz to saznaš da se stariji sin koji bi trebao studirati medicinu bavi nečim što baš nema veze s tim?! I to još nije sve.

Od 1986., kada je u pariškom Théâtre de la Ville praizvedena, do danas ova komedija nije izgubila ništa od svoje britkosti i rado je izvođen komad svud po svijetu. Njena autorica Coline Serreau, francuska je spisateljica, glumica i redateljica poznata po svojim komedijama svjetsku je slavu stekla filmom „Tri muškarca i kolijevka“ koji je doživio i američki remake.

‘DOMA JE NAJBOLJE’ (Lapin Lapin)

Redatelj: Rene Medvešek

Prevoditeljica: Marta Medvešek
Dramaturginja: Dora Delbianco

U predstavi igraju: Josip Brakus (Zeko), Anita Matić Delić (mama), Damir Poljičak (Bébert), Sreten Mokrović (tata), Luka Petrušić (Jeannot), Mia Anočić – Valentić (Marie), Mirela Videk Hranjec (Lucie), Matija Šakoronja (Gérard), Elizabeta Kukić (Gospođa Duperri), Karlo Mlinar (Predsjednik Vlade/Drugi policajac/Hervé) i Igor Jurinić (Televizijski voditelj/Prvi policajac/Mali vojnik).

Kostimografiju potpisuje Milena Matijević Medvešek, scenografiju Tanja Lacko,  glazbu Matija Antolić. Suradnica za scenski pokret je Sanela Janković Marušić, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, jezična savjetnica Đurđa Škavić, a pomoćnica redatelja Kristina Grubiša.

Pretpremijere: 25. i 26. listopada 2019.
Premijera: 27. listopada 2019.