Preminuo Oleg Mađor suosnivač MONTAЖ$TROJ-a

Oleg Mađor, dramaturg i jedan od osnivača kolektiva Montažstroj, preminuo je u subotu, 19. listopada 2019., u 52. godini života.  

Rođen je u Zagrebu 31. siječnja 1968. godine. gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. 22. prosinca 1989., on i Borut Šeparović su proglasili „Teatralizaciju nogometne kulture“ i na otvorenju retrospektivne izložbe Kazimira Maljeviča u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti izveli umjetničku akciju „Kopačka u galeriji“ u kojoj je nastupilo 11 mladića odjevenih u kostime nalik onima na Maljevičevoj slici „Sportaši“.

Ovaj performans bio je početak rada Montažstroja koji je isprva zamišljen kao petogodišnji projekt. „Oleg je konstruirao ime MONTAŽSTROJ. Dosta smo razgovarali o Ejzenštejnovoj metodi »montaže atrakcija« i razmišljali kako bismo to proveli u suvremene medije. Zamislili smo mašinu za proizvodnju atrakcija koju smo nazvali Montažstroj. To ime nosi u sebi i značenje stvaranja filmske atrakcije i montaže, ali i semantiku određenog ustrojavanja, discipline u onom što radimo“, rekao je Borut Šeparović u intervjuu za Novi List 2014.

Mađor će raditi kao dramaturg raditi na prvoj cjelovečernjoj predstavi Montažstroja, ‘Vatrotehna’ iz 1990., a za čuvenu „Rap operu 101“ iz 1991. radio je dramaturgiju, tekst i libreto. To bila je prva rap opera na svijetu „a sjedinjavala je strojnicu Kalašnjikov s estetikom video-spotova. Osnovni je motiv mitski i podrijetlom iz Sofoklove drame, ali na mjesto poniženog, uvrijeđenog i konačno prevarenog grčkog ratnika Filokteta stupa Mihail Timofejevič Kalašnjikov, tvorac prve slavenske strojnice koja nosi njegovo ime.“

Mađor je također bio dramaturg za plesnu predstavu “Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco”,  s kojom je Montažstroj imao svjetsku turneju, a s kojom je na 4. festivalu „Rencontres Internationales Chorégraphiques de Bagnolet“ u Francuskoj osvojio posebnu nagradu međunarodne komisije.

Ispraćaj Olega Mađora bit će 24. listopada na Mirogoju.