Obiteljsko srebro NSK u Klovićevim dvorima

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: Zdravko Turkulin

To da je u Galeriji Klovićevi dvori u tijeku izložba ‘Linija ljepote – trag nadahnuća’ posvećena stotoj obljetnici osnutka Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, zasigurno ste čuli ili pročitali. Novinari su se raspisali o vrijednim crtežima, grafikama, mapama, poimence su navođeni velikani svjetske i naše umjetnosti čija djela se nalaze u fundusu, a nisu zaboravljeni ni utemeljitelji i darovatelji Zbirke.

Čemu onda ponovo pisati ponovo o tome i prežvakavati stare vijesti, vjerojatno će se netko upitati. Razloga ima, dakako, više. Uz one „standardne“ o naglašavanju umjetničke vrijednosti cjelokupnog blaga koje čuva NSK, valja istaknuti da se posjetiteljima sada pruža prilika vidjeti prava remek djela umjetnosti, koja su autori izložbe odabrali javno izložiti za stoti rođendan Zbirke, prije nego budu spremljena u svoje ormare na duže vrijeme. Izložba je otvorena još do 3. studenog 2019. godine, a potom će mnogi od izložaka spavati u mraku slijedeća 24 mjeseca, jer „papir je zlopamtilo“, kako je to zgodno rekla voditeljica Zbirke mr. sc. Tamara Ilić Olujić. Naime papir je jako osjetljiv i previše svjetlosti, poput izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti ili predugog vremena izlaganja na izložbama, može ga oštetiti. Stoga se djela u NSK čuvaju u posebnim spremištima gdje imaju odgovarajuće mikroklimatske uvjete, relativnu vlagu i temperaturu. Zbog toga, recimo, Klovićeva „Bogorodica“ nije otišla na izložbu u Milano, jer onda ne bi mogla biti izložena na ovoj „rođendanskoj“ izložbi.

Autori izložbe i djelatnici Grafičke zbirke su se potrudili u sklopu izložbe organizirati i popratna predavanja, te je tako već 15. listopada već održano predavanje „Grafičke tehnike – između ideje i realizacije“ Charlotte Marie Frank, više kustosice Grafičke zbirke NSK, o grafičkim tehnikama, njihovoj povijesti, značajkama i formalnim karakteristikama pojedinih tehnika, potkrepljeno karakterističnim primjerima s izložbe. Slijedi, 23. listopada, grafička radionica „U svijetu grafike – grafička radionica visokog tiska“ Tomislava Bajića, konzervatora-restauratora u Odjelu Zaštite i pohrane u NSK, koja za cilj ima približiti svijet grafike i nastanak radova upotrebom grafičkih tehnika i zainteresiranima pokazati praktičan način ručnog otiskivanja grafike na papiru. A, u utorak 29. listopada Stevo Leskarac, konzervator-restaurator u Odjelu Zaštite i pohrane u NSK, održat će predavanje „Ključ ljepote“ o ključnoj ulozi konzervatora-restauratora u okviru zaštite umjetnina na papiru. Biti će riječi o načinu zaštite i čuvanja grafičke građe, te o izazovima u pripremanju vrijednih umjetničkih djela na papiru za izlaganje.

Iako djela iz fundusa Grafičke zbirke NSK nisu zatvorena javnosti i moguće ih je vidjeti na zahtjev, ova izložba rijetka (za mnoge i jedinstvena) je prilika vidjeti ih u ovakvom postavu. Stoga sve zainteresirane podsjećamo da je izložba otvorena još do 3. studenog 2019. godine.