DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Danas je u hotelu International održana konferencija Mi i naši gadgeti u prometu – Signalizacijom protiv opasnih navika koju je organizirala Hrvatska Udruga menadžera sigurnosti pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske gospodarske komore u povodu svjetskog dana bez mobitela u prometu.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika je naglasila da je istraživanje Hrvatske udruge menadžera sigurnosti iz 2017. pokazalo da čak 91 % vozača, 33 % biciklista i 50 % pješaka koristi mobitel u prometu. Grad Zagreb je otvoren prema novim i inovativnim tehnologijama koje su usmjerene na povećanje prometne sigurnosti, posebno na pješake kao najugroženiju skupinu. Moja poruka je da svi poštujemo pravila igre u prometu, ostavimo se mobitela jer niti jedan poziv niti poruka ne mogu biti vrjednije od ljudskog života, naglasila je Olivera Majić.

U okviru ove kampanje Grad Zagreb je postavio semafor budućnosti na križanju Frankopanske i Deželićeve ulice koje svjetlo baca i prema pločniku ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno svjetlo na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji su zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

Ovo je treća godina provedbe projekta Mi i naši gadgeti u prometu, a na konferenciji su o problemu opasnih navika i sigurnosti u prometu, osim policijskih i prometnih stručnjaka, govorili predstavnici teleoperatera te autoindustrije.

ŽELJKO KRZNARIĆ