SEMAFOR BUDUĆNOSTI-PRVI U EUROPI

U petak je u povodu 21. listopada – Nacionalnog Dana bez mobitela na križanju Frankopanske i Prilaza Gjure Deželića gradonačelnik Milan Bandić obišao lokaciju prvog semafora budućnosti.

Inicijativu je potaknula Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i Gradskog sektora za promet uz asistenciju Fakulteta prometnih znanosti. Nadamo se da ćemo ovim primjerom smanjiti broj prometnih nesreća i sačuvati najugroženije skupine –  pješake i bicikliste, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ovaj jedinstveni tip semafora u Europi reflektira crveno svjetlo prema pločniku pa tako   pješacima i biciklistima zadubljenima u ekrane svojih mobilnih telefona signalizira da obrate pozornost na promet oko sebe

Predsjednik HUMS-a Alen Ostojić je kazao da je ovaj pilot-projekt uspio zahvaljujući otvorenosti Grada Zagreba i akademske zajednice te tvrtke Elektomodul promet. Prema istraživanju što je provedeno u okviru ovog projekta, čak 50% pješaka i 33% biciklista koristi mobitel dok se kreće pješačkim prijelazom, a 20% ih niti ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno svjetlo.

ŽELJKO KRZNARIĆ

.