HITNA OBILJEŽILA 110 GODINA POSTOJANJA

U prostorijama Zavoda u Heinzelovoj ulici,obilježena je 110. obljetnica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba,

Gradonačelnik Milan Bandić je je tom prilikom istaknuo da su Hitna na motoru i defibrilatori u vozilima sanitetskog prijevoza tek dio nadstandarda u koji je Grad Zagreb spreman i dalje ulagati.

Pred nama je nabava nove informatičke opreme vrijedne 6 milijuna kuna, a u pripremi je i rebalans koji će nam osigurati 30-ak milijuna kuna za nabavu 70 specijaliziranih vozila, istaknuo je gradonačelnik i dodao da se u kvaliteti medicinske opreme ne smije štedjeti, jer ljudski život nema cijenu.

U 2018. imali smo gotovo 90 tisuća hitnih medicinskih intervencija, a uvođenjem Hitne na motoru, vrijeme potrebno za intervenciju skratilo se za polovicu. Ono iznosi 7 minuta i 11 sekundi, što je više od europskog prosjeka od 10 minuta, rekao je prof. dr. Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, koji se posebno zahvalio gradonačelniku i Gradu Zagrebu za sve ono što su učinili i čine za podizanje razine kvalitete Zavoda.

Razvoj zagrebačke hitne pomoći počeo je davne 1909. , kada su Veliki meštar Braće hrvatskog zmaja Emilij pl. Laszowski i dr. Đuro Deželić utemeljili Dobrovoljno društvo za spašavanje. Zagrebačka hitna pomoć koja je započela s radom sa svega četiri namještenika, danas je smještena u modernoj zgradi izgrađenoj prije deset godina. Broji 420 zaposlenika, a na površini od 15 tisuća četvornih metara, svi potrebni medicinski sadržaji smješteni su na jednome mjestu.