BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Festival komedija VIII. Bobijevi dani smijeha, koji kazališna družina Histrion posvećuje velikom histrionu i prijatelju toga kazališta Josipu Bobiju Marottiju, i ove godine donosi u Histionskom domu obilje smijeha, a otvorit će ih u četvrtak 17. listopada predstava “Fine strine s Opatovine.
To je naglasio na konferenciji za novinare u utorak najavio ravnatelj i umjetnički direktorHistriona Zlatko Vitez. Istaknuo je kako je riječ o festivalu kojim se to kazalište prisjeća svojega doajena, istodobno nudeći publici priliku za opuštanje od svakodnevnih stresova uz obilje smijeha.

“Bobi je bio Histrion od 1986. pa sve do svojeg ‘odlaska’ 2011. godine, i od tada – od 2012. godine – priređujemo Bobijeve dane jer se sjećamo ne samo odličnoga glumca i dragog Histriona koji je dao veliki doprinos za poboljšanje glumačkoga ceha, nego i jednog dragog čovjeka, dobrog duha Histriona s kojim je u histrionskim predstavama bilo puno smijeha i život je s njim bio ljepši”, naglasio je Vitez.

Danas, kada ljudi izbjegavaju ozbiljne teme jer im je život težak i preopterećen ozbiljnim temama, publika se u kazalištu voli smijati i zabaviti, i to je ono na što Glumačka družina Histrion svojim djelovanjem, kao i Bobijevim danima smijeha, odgovara, istaknuo je Zlatko Vitez.

Festivalsko osmo izdanje počinje 17. listopada i traje do 30. listopada, a donosi petnaest ponajboljih predstava komediografske literature iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, kao i iz brojnih zagrebačkih kazališta, rekao je Vitez.


.

Sve predstave se održavaju u Histrionskom domu u Ilici 90, osim predstave “Malograđani” redatelja Paola Magellija, koja igra u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, “Bobijevom domicilnom kazalištu, kojega je on bio jedan od osnivača davne 1953.”,  te komada “Zaljubljeni Shakespeare” u režiji Stanislava Slovaka, s kojim na festivalu sudjeluje zagrebačko Gradsko kazalište Komedija.

“Festival završava u srijedu 30. listopada svečanom dodjelom nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha i s predstavom s kojom se i otvara festival, ‘Fine strine s Opatovine’, koja je prilagođena za izvedbu u Histrionskom domu.
ŽELJKO KRZNARIĆ
(D.H.F., 15.10.2019)