Kesteni naše Banovine

Autor: Aleksandar Olujić

Fotografije: Daniel Pavlić, Marijan Gašljević (PS-portal) i Miroslav Šantek (PS-portal)

Jesen je doba koje se obično veže uz maglovita jutra, žuto lišće, dosadnu kišu, neka otužna raspoloženja… No, ja sam uvijek volio jesen. Njene boje, mirise i okuse zrelog voća, šuštanje žutog kukuruza na vjetru, a tek miris pečenog kestena…

Postoje stotine jela i slastica koja sadrže taj tajnoviti plod što se skriva ispod sjajne ljuske, ali… Pečeni kesten. Moj kolačić Madeleine. Vruć i sladak poput djevojačkog poljupca.

Naša je Banovina blagoslovljena kestenom i mi koji imamo privilegiju živjeti nadomak njenih njedara odmalena smo odlazili u šume berući, bolje rečeno kupeći, sjajno smeđe plodove rasute među lišćem i bodljikavim tobolcima iz kojih su ispali.

Vrijednost koju ovaj kraj posjeduje u svom kestenu prepoznala je i lokalna zajednica. Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici postala je u međuvremenu dobro poznata javnosti i na nju ste iz Zagreba mogli doći „Kestencugom“ za svega 45 kuna, koliko košta povratna karta Zagreb-Kostajnica. A ovaj gradić na prelijepoj Uni vrijedan je posjeta, ne samo zbog kestena.

Hrvatska Kostajnica / foto: Daniel Pavlić

Grad Petrinja organizirao je Planinarsku kestenijadu. Oni koji su se odlučili doći na nju sastali su se u čuvenom petrinjskom parku u središtu grada i odatle organizirano krenuli pješice na vrh Hrastovičke gore, do planinarskog doma Matija Filjak. A na vrhu je osim kestena bilo i glazbe, plesa, smijeha, igara, svakakvog “ića i pića”. Brojni sudionici su iskoristili priliku popeti se na novi, ove godine otvoreni, vidikovac s kojeg puca pogled na sve strane, a po lijepom se vremenu (kakvo je bilo jučer) s njega jasno može vidjeti i toranj na Sljemenu.

Vidikovac na Hrastovičkoj gori / Foto: Miroslav Šantek

Ovaj prekrasan sunčani vikend bio je kao naručen za sve „kestenoljupce“ i one koji se tako osjećaju, te su i Hrvatska Kostajnica i Petrinja bili puni posjetitelja iz svih dijelova „Lijepe Naše“ koji su mogli isprobati mnogobrojne delicije od kestena, pa čak i kestenovo pivo, ali nije nedostajalo ni drugih „proizvoda“ koje se moglo kušati, kupiti, dirnuti…