PREDSTAVLJEN PROJEKT MUZEJA MARIJE JURIĆ ZAGORKE

Ovo će biti kulturna i turistička recepcija grada. Ovo će biti izlog izvrsnosti grada i spomen jednoj Zagrepčanki – najvećoj hrvatskoj književnici, novinarki i osviještenoj ženi koja je zadužila cijelu Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na prezentaciji projekta obnove palače Grlečić – Jelačić na Trgu sv. Marka. Gornjogradska palača postat će Muzej Gričke vještice. Projekt je to na kojem već osam godina rade predsjednik Uprave Jadran filma Vinko Grubišić i profesor Slobodan Prosperov Novak.

Radi se o projektu iz 2011., kad je gradonačelnik prihvatio našu ideju Zagorkinog muzeja Gričke vještice. Radi se o najvećem kulturnom i medijskom brandu koji Zagreb i Hrvatska ima, rekao je Vinko Grubišić. Za suvremeno društvo je tema progona drugih i drugačijih od nultog značaja. Objasnio je i kako se dugo i opsežno radi na programu, kako bi Marija Jurić Zagorka dobila reprezentativan i jedinstven prostor, kakav i zaslužuje: Obišli smo cijeli svijet, vidjeli muzeje koji bi nam mogli biti uzor, ali ovdje je riječ o originalnom zagrebačkom konceptu temeljenom na strašnom i užasnom dijelu povijesti, kako je rekao nadbiskup Strossmayer kad je tražio od Zagorke da napiše roman koji bi žene odbio od njemačke hertz-literature. 

Slobodan Prosperov Novak, eminentni povjesničar književnosti, najavio je da će ovaj muzej biti inteligentni muzej, tehnološki vrlo prosvijećen i drukčiji od naših muzeja. Uz pomoć gradonačelnika Bandića i Vesne Kusin, njegove bivše zamjenice, došlo je do zrelosti ove ideje. Vidjet ćete film o obnovi ove zgrade, a od danas je naša domaćica ovdje Marija Jurić Zagorka, te je ovo njen dom. Lijepo je da književnici imaju dom na Gornjem gradu, ovdje na najvažnijem trgu – Trgu sv. Marka, gdje je hrvatski Camelot, ovdje su sve naše najvažnije institucije. Podsjetio je i kako su na Gornji grad književnici početkom 19. stoljeća doveli hrvatsku književnost i najavili obnovu Hrvatske: Mislim da u ovoj zgradi možemo započeti obnovu hrvatskog duha i s radošću ćemo to napraviti.

Samo 2014. i 2015. prodano je milijun knjiga Gričke vještice. Toga nema nigdje na svijetu, rekao je zagrebački gradonačelnik i najavio kako je u planu da Muzej otvori svoja vrata 2. ožujka 2021., na Zagorkin rođendan.

ŽELJKO KRZNARIĆ