Obilježeno 130 godina Hrvatskoga učiteljskog doma


Povodom Svjetskog dana učitelja prigodnim programom svečano je obilježeno130 godina Hrvatskoga učiteljskog doma, prvog učiteljskog doma u ovim krajevima i drugoga u cijeloj Europi.
Uz izvedbu „Učiteljske himne“ komornog zbor „Ivan Filipović“ pod ravnanjem Gorana Jerkovića skupu su se obratili Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja, Ante Bežen,
predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević koja je ovom prigodom čestitala svim učiteljima Svjetski dan učitelja. U sklopu svečanog obilježavanja 130 godina Hrvatskoga učiteljskog doma izloženi su i radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba s motivom Hrvatskog učiteljskog doma.
Hrvatski učiteljski dom sagrađen je 1889. godine na Sveučilišnom trgu, danas Trgu Republike Hrvatske. Bio je to prvi učiteljski dom u ovim krajevima, a drugi u cijeloj Europi. Svečano je otvoren 4. rujna 1889. godine uz nazočnost visokih državnih i gradskih predstavnika te brojnih učiteljica i učitelja iz čitave zemlje no još u srpnju iste godine u novu
zgradu useljavaju prvi stanari i suvlasnici – Hrvatski pedagoško-književni zbor, Učiteljska zadruga i Središnji odbor Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Izgradnja Hrvatskog učiteljskog doma bila je kruna entuzijazma i djelovanja hrvatskog učiteljstva 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća i dokaz afirmacije učiteljskog staleža kao relevantne strukovne i društvene snage. Zgradu je projektirao zagrebački arhitekt Lavoslav Hönigsberg (1861.-1911.) u neorenesansnom stilu. Odbor za izgradnju, u kojem su bili Ivan Filipović, Skender Fabković, Stjepan Basariček, Antun Irgolić i Tomislav Ivkanec, građevinske je poslove povjerio graditelju K. Waidemannu. Gradnja je počela 7. svibnja 1888. godine, a već 4. srpnja 1889 godine u njoj je održana prva sjednica Središnjeg odbora Saveza hrvatskih učiteljskih društava.
U Hrvatskom učiteljskom domu, spomeniku kulture i spomeniku snage hrvatskog učiteljstva u kolovozu 1901. godine otvoren je Hrvatski školski muzej gdje se i danas nalazi. Jedini je to specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj koji u svom stalnom postavu kroz oko 1000 eksponata predstavlja školstvo od druge polovice 19. do početka 20.stoljeća.

ŽELJKO KRZNARIĆ