BISTA GANDHIJA NA BUNDEKU

Bistu Mahatme Gandhija svečano su u Parku Bundek otkrili veleposlanik Republike Indije Nj. E. Arindam Bagchi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Mahatma Gandhi rođen je na današnji dan prije 150 godina. Njegova bista u Zagrebu otkrivena je tim povodom, te se uklapa u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju u čast tog istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođe pokreta za neovisnost Indije. Brončani rad nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutar i postament dar su Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj koje će financirati i samo postavljanje Spomenika, a sredstva za uređenje okoliša planirana su u Proračunu Grada Zagreba u 2019.

Veleposlanik Indije  Bagchi istaknuo je kako smatra prikladnim da ispod ove biste, prve Gandhijeve u Hrvatskoj, stoji njegova poruka: “Nema puta ka miru, mir je put”.
Nadamo se da će otkrivanje ove biste omogućiti novom naraštaju stanovnika Hrvatske da doznaju nešto o trajnoj poruci koju je Gandhi poslao svijetu i koja je i danas jednako važna. Nadamo se i da će ova bista postati važno i zanimljivo mjesto kako stanovnicima Zagreba, tako i turistima, poručio je.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Bandiću na dolasku, jer to “simbolizira ljubav i naklonost koju Hrvatska gaji prema Gandhiju”.
Podsjetio je da je indijski predsjednik tijekom posjeta u ožujku ove godine najavio da će darovati bistu Mahatme Gandhija. Bagchi je istaknuo kako mu je iznimno drago što su mogli tako brzo ispuniti njegovo obećanje i pronaći Gandhiju vječni dom u ovom lijepom parku Bundeku u Zagrebu.

ŽELJKO KRZNARIĆ