‘Vrijeme/Time’ – predstava iz repertoara ZKM-a na Zagrebačkim ulicama

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: izvor ZKM

Zagrebačko kazalište mladih u rujnu i listopadu na svom repertoaru ima izvedbenu šetnju „Vrijeme“. ZKM u koprodukciji s ukrajinskom umjetničkom organizacijom U!ZAHVATI, koje od 2016. koncipira kazališne izvedbene šetnje izvan kazališnog prostora, pružit će gledateljima jedno novo iskustvo u novim okolnostima. „Vrijeme“ je izvedba koja gledatelje navodi da se zamisle, otvore, a sve je zasnovano na emocionalnoj povezanosti i interakciji kako bi se pobudili osjećaji gledatelja, slušatelja, slučajnog prolaznika i glumca.

U tradicionalnom shvaćanju kazališta scena na kojoj se odvija performans i gledateljstvo (publika) podijeljene su sfere koje nemaju međusobnog doticaja. Publika je pasivni promatrač limitiran na doživljaj umjetničke izvedbe što se odigrava na sceni, dok su glumci na sceni aktivni čimbenik fokusiran na dramatski svijet bez kontakta s publikom. Ta imaginarna prepreka koja razdvaja scenu i auditorij naziva se „četvrti zid“. Suvremeni teatar teži rušenju tog zida i želi publiku uključiti u kazališni performans, pa tako u interaktivnom teatru glumci ostvaruju komunikaciju s publikom u gledalištu, uvlačeći je u neku vrstu dijaloga, a u participativnom teatru publika aktivno sudjeluje u predstavi, pritom često napuštajući svoja mjesta.

Izvedbena šetnja Time/Vrijeme odvija se na zagrebačkim gradskim lokacijama, a u šetnji s glavnim izvođačem sudjeluje 30 gledatelja prema zadanom planu kretanja. Projekt se odvija prema umjetničkom konceptu koji se izvodi u europskim gradovima, a za zagrebačku izvedbu dodane su nove epizode vezane uz mentalitet stanovnika, nacionalnost i lokalne rute kretanja. No, tema izvedbene šetnje, glavni izvođač i zaplet ostaju neizmijenjeni. Glavni izvođač razgovara s gledateljima o osjećaju suvremene osobe o vremenu, užurbanosti i tišini, o trenutku, o stanci, o strci u životu, o sadašnjosti, budućnosti i prošlosti, uspomenama. „Vrijeme“ je izvedba koja ima za cilj pobuditi osjećaje kako gledatelja i slušatelja tako i slučajnog prolaznika i glumca.

Zagrebačke izvedbene šetnje započinju u predvorju Glavnog željezničkog kolodvora u utorak, 01. listopada 2019. u 17 h i dalje se odvijaju gradskim ulicama, a predstavu koja traje 1 sat i 40 minuta gledatelji slušaju preko slušalica na hrvatskom ili engleskom jeziku.

Time/Vrijeme 

Redateljica: Polina Baraničenko
Scenarist i adaptator: Jurij Solonets
Adaptatorica scenarija na hrvatski: Nikolina Bogdanović
Glumci naratori: Danijel Ljuboja, Mateo Videk. Petra Svrtan, Vedran Živolić
Glumci: Vladimir Jazbec / Andrej Henigman, Antun Antolović / Branimir Bobinac, Inja Munić / Ines Jagodić, Laura Dir Cico / Ema Mašić

Pretpremijere: 27, 28. i 29. rujna 2019.

Ostale izvedbene šetnje: od 1. do 7. listopada 2019.