Svjetski majstori jazza Avishai Cohen Trio večeras u Zagrebu

Zagreb, 25. rujna 2019. – U sklopu programa Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu, koji se organizira u suradnji TZ grada Zagreba i Dubrovačkih ljetnih igara povodom 70. obljetnice festivala, nakon vrlo hvaljenog koncerta koji su održali na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, večeras će u 20,00 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastupiti Avishai Cohen Trio.

Svjetski priznati i svestrani jazz umjetnik Avishai Cohen nakon 12 godina vraća se u Zagreb s najrecentnijim projektom, albumom Arvoles koji su kritičari ocijenili zanimljivim i raznolikim, albumom kojeg „što više slušate, više volite“, a nastupit će u sastavu sjajnog trija za koji je Dan Bergsager, urednik London Jazz Newsa, nakon nedavnog nastupa u Blue Noteu zaključio da je „s desetljećima još bolji“. Uz Avishai Cohena, trio čine azerbajdžanski pijanist i skladatelj Elchin Shirinov, čiji je talent na svjetsku scenu izvukao upravo Cohen, a čiji senzibilitet i pijanistički stil idealno nadopunjuje zvuk i identitet trija, te stari školski prijatelj, kreativni i osebujni Noam David, bubnjar i skladatelj čiji su bogat stil i kompleksan poliritmičan zvuk uvelike doprinijeli rastućoj glazbenoj sceni u Izraelu te koji uz Cohena nastupa već godinama. Međunarodno priznati basist, vokal, skladatelj i vođa jazz trija Avishai Cohen tijekom posljednja je dva desetljeća stekao reputaciju jednog od najvećih svjetskih basista, a svoj međunarodni ugled najviše može zahvaliti svom skladateljskom djelovanju. Sada sa svojim slavnim triom izvodi nove, originalne skladbe i aranžmane uz brojne favorite publike s njegovih prošlih albuma i nastupa uživo.

Kritika za njegove koncerte tvrdi da su „jedinstveni i neponovljivi te prava privilegija za sve prisutne sretnike“, a časopis DowBeat naziva ga „jazz vizionarom globalnih razmjera“. Jazz kritičar Davor Hrvoj ovoljetni je dubrovački koncert Avishai Cohen trija ocijenio prvorazrednim glazbenim događajem, koji je hipnotizirao mnogobrojnu publiku. Cohenova glazba, zaključio je, ima iscjeliteljsku moć za one koji joj se u potpunosti prepuste.

Avishai Cohen održat će i jednosatnu radionicu za studente Muzičke akademije, ali i sve zainteresirane mlade glazbenice i glazbenike, osobito one koji se pobliže zanimaju za jazz glazbu i slične izričaje, uključujući i one koji se bave pjevanjem, sviranjem instrumenta ili koji žele inspirirati se i naučiti nešto od jednoga od ponajboljih svjetskih jazz autora i glazbenika.