O’zapft is’!

Autor: Aleksandar Olujić

Danas je, točno u podne, minhenski gradonačelnik Dieter Reiter sa samo dva udarca drvenim batom zabio mjedenu slavinu u pivsku bačvu i time svečano otvorio „Oktoberfest“.

Tradicija je da se na današnji dan u Münchenu vlasnici šatora-pivnica u svečanoj povorci, praćeni muzičkim kapelama, provezu kroz grad u svečano okićenim kolima s konjskim zapregama s kojih obično mašu djevojke u „dirndlicama“. Na čelu kolone je kao i uvijek simbol grada, „Münchner Kindl“, djevojka obučena u žuto-crni franjevački habit, a za njom uz kočije pivnica u koloni slijede brojna folklorna i streljačka društva.

Sunce što je danas obasjavalo München došlo je kao naručeno, mada pravim Bavarcima na ovaj dan nikakva kiša ne može pomutiti veselje. Naime, za većinu Bavaraca a pogotovo stanovnika glavnog grada pokrajine počinje najvažniji dio godine. Da nisu usamljeni u svom ubjeđenju svjedoče brojni turisti sa svih strana svijeta. I ove godine se očekuje da će broj posjetitelja prijeći brojku od 6 milijuna.

Posjet „Theresienwies’n“ nije baš jeftin. Tako ove godine u Löwenbräu Festzeltu (na pr.) jedna krigla piva stoji 11,80 €, 2 kom Münchner Weißwürsta 7,50 €, pola pečenog pileta 12,40 €, dok porcija pečene prasetine s knedlima košta 27,00 €. A, ako društvance želi malo proslaviti rezervirajući stol u nekom od Festzelt-ova taj bi ih provod mogao koštati par tisuća eura, pa tko voli… Ne bi vjerovali, ali mnogi vole. Inače, zabava za pivopije počinje ujutro u 10:00, nedjeljom i praznikom u 9:00 i traje do 23:30, a poslije 22,30 nije moguće dobiti piće. Tada prestaje svirati i glazba. „Wies’n“ se zatvaraju u 23:30 kada svi posjetioci moraju napustiti područje. No “keine Regel ohne Ausnahme“ (svako pravilo ima izuzetak) kažu Nijemci pa tako i ovdje, Käfer Wiesn-Schänke i Kufflers Weinzelt otvoreni su do 1,00, a piće u njima služe do 00,30 sati. Inače mala napomena za ljubitelje vina: u Kufflers Weinzeltu možete dobiti i vino i pivo, ali od piva toče isključivo Weißbier a poslije 21,00 sati možete dobiti isključivo vino i sekt. Mali objekti, kao što su pečenjarnice i cafféi, otvoreni su do 23,00 sata.

Na ovoj „najvećoj pučkoj svečanosti na svijetu“ (kako to Bavarci vole zvati) ima i drugih zabava osim lokanja piva i tamanjenja pečenih kobasica, pilića i volova. Sva je sila štandova koje nude sve i svašta, Hrpa je uređaja za zabavu na kojima možete ispitati kako vam želudac podnosi kombinaciju piva i gravitacije i još sva sila drugih stvari. No nemojte misliti da je Oktoberfest samo zabava za pijance i one koji to žele postati. Ni govora. Ima hrpa sadržaja posebno za djecu, a za obitelji s djecom su posebno organizirani „Familientage“, kada obitelji s djecom imaju specijalne popuste na ulaznice za vožnje brojnim vlakićima i sličnim uređajima te na štandovima s hranom i pićem (ima tamo i drugih napitaka osim piva). Zanimljivo je da na Oktoberfestu postoji zabrana uporabe dječjih kolica poslije 18:00 sati, svi koji su bili u to vrijeme na Theresienwiese znaju zašto.

Ja sam imao prilike nazočiti ovoj megafešti ili kirbaju ili derneku (što Oktoberfest zapravo i je) i opet ću bude li prilike. Onima koji do sada imali tu priliku mogu samo reći da svakako odu i pogledaju taj događaj. Jedan je Oktoberfest.