ZAGREB U EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI

Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak je najavljen sedmodnevni program Europskog tjedna mobilnosti koji će se održati od 16. do 22.rujna pod geslom Krećite se s nama.

Zagreb je već osamnaesti puta organizator Europskog tjedna mobilnosti a sam početak je vezan uz udruge osoba s invaliditetom.- naglasila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević- a njihova ideja je bila da se Zagreb uključi u mrežu europskih gradova koji svoje građane potiču na kretanje, hodanje i bicikliranje.

Zamjenica je zahvalila svima koji će svojim aktivnostima omogućiti da ove godine, nakon 2012. kada je Grad osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu „Mobility Award,“ on ponovno konkurira za osvajanje iste. Ovime ćemo poslati poruku zagrebačkoj, ali i hrvatskoj javnosti koliko su kretanje te zdravi stilovi života imperativ i to posebno za osobe s invaliditetom za koje kao društvo i zajednica moramo učiniti dodatni napor, ukloniti arhitektonske barijere te raditi intervencije u prostoru kako bismo svi zajedno mogli koristiti blagodati života u gradu i prirodi koja nas okružuje, zaključila je.

Kada se uzme u obzir da Zagreb već 18 godina sudjeluje u organizaciji Tjedna te da je 2008. i 2011. godine uvršten među finaliste, a 2012. je i osvojio spomenutu nagradu, očekivalo bi se da će entuzijazam i motivacija jenjavati, ali dogodilo se upravo suprotno, napomenula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te je  zahvalila svima koji su zajedno s Gradom osmislili preko sto događanja istaknuvši kako su u program uključeni svi, od djece vrtićke dobi do osoba starije životne dobi.
Moramo prepoznati potrebu korištenja javnog gradskog prijevoza kad god je to moguće, jer time ćemo smanjiti gužve u gradu i zagađenje okoliša, navela je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić dodavši kako će Tjedan završiti 22. rujna i to Danom bez automobila. Pročelnica je također govorila i o važnosti korištenja alternativnih goriva tzv. goriva budućnosti kojima se ne onečišćuje okoliš, budući da je njihov nusproizvod čista voda. U tu svrhu ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu već postoji punionica za bicikle s motorom na vodik.
Na kraju konferencije zamjenica je potpisala Povelju kojom je Grad Zagreb službeno pristupio Europskom tjednu mobilnosti.

ŽELJKO KRZNARIĆ