Jeste li kušali Opori okus svile?

0

Autor: Aleksandar Olujić

Prema grčkoj mitologiji zaštitnica lirskog, posebice ljubavnog, pjesništva je muza Erato. Ime joj dolazi od „eros“ (ljubav) dok Erato znači ljupka. Stari su Grci vjerovali kako Erato svojim vjernim sljedbenicima poklanja ljubav, a pjesnike ne samo da inspirira već onima kojima je posebno sklona aktivno pomaže u stvaranju.

Kad uzmete u ruke neku knjigu Maje Šiprak nameće vam se pomisao kako se Maja i Erato zaista dobro poznaju. Štoviše, poslije čitanja mnogi bi mogli reći kako su njih dvije zapravo dobre prijateljice, koje se često druže, idu skupa na kavu, koncert ili u kino. Kako inače objasniti sve ovo obilje nastalo potezima Majinog pera. Od 2012., kada je objavila svoju prvu zbirku „Žena u meni“, pa do današnjih dana Maja Šiprak nas svako malo nastavlja iznenađivati novim zbirkama svoje, po tematici pretežno ljubavne, poezije.

Njen poetski svijet od samih početaka nosi ljubav poput barjaka visoko iznad glava. Svijet je to suptilan, nježan i osjećajan, ispunjen intimnim detaljima, koji ona poput gozbe s najfinijim jelima i probranim vinima nesebično servira našim literarnim nepcima. Maja ispovijeda svoje osjećaje služeći se pri tome nepretencioznim jezikom, birajući riječi poput poklona, vješajući izraze kao romantičarske slike. Njena ženska ruka nepogrešivom sigurnošću gradi kućice od riječi u koje smješta ono što joj je tako dragocjeno, ono što dijeli s nama.

U svojoj novoj knjizi, „Okus opore svile“, Maja Šiprak doseže nove poetske vrhunce i ova je zbirka sigurno njeno, do sada, najzrelije djelo. U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica kako je Ministarstvo kulture, prepoznavši kvalitetu njenog djela, otkupilo ovu zbirku i zahvaljujući tome istu možete pronaći na policama 151 knjižnice u Hrvatskoj, a nakladnička kuća  Biakova d.o.o. predstaviti će je ove jeseni i na međunarodnim sajmovima knjiga u Beču („Buch Wien 19“) i Beogradu („64. Međunarodni beogradski sajam knjiga“). Knjigu, naravno, možete i kupiti i to u Zagrebu u Knjižari Dominović, te naručiti preko web stranice nakladnika (biakova.com).

Urednik i lektor „Okusa opore svile“  je Tin Lemac, koji je i autor nadahnute recenzije u pogovoru knjige.

Moram ovdje napomenuti kako je Maja Šiprak zbog udaraca sudbine koji su joj iz života otrgnuli voljene osobe odustala od planirane javne promocije „Oporog okusa svile“. Time smo mi kao publika ostali bez jednog druženja kojemu smo se unaprijed radovali. No, poznavajući Maju vjerujem kako neće proteći puno vremena do njene nove knjige i prilike za druženje uz njenu poeziju.

Na kraju još samo ovo, do sada su moji literarni okusni pupoljci  povezivali Prousta s kolačićima madeleine. Güntera Grassa s okusom soli, a sada je zahvaljujući Maji Šiprak u literaturu ušla bajadera.

Nema smisla ova današnja kiša
subotnje popodne
buket cvijeća na stolu
i ova bajadera
koju ne mogu podijeliti s tobom

(Maja Šiprak ‘Onkraj tvojeg srca’)       

    

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here