Izložba Damira Očka ‘Ljudska mjera / Human scale’ u MSU

Zagreb – Jučer je, 11. rujna 2019., na konferenciji za novinare predstavljena izložba Damira Očka: Ljudska mjera / Human scale koja je večeras i svečano otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti. Ovime se prvi put u Hrvatskoj na samostalnoj izložbi predstavljaju recentni filmovi, kolaži i umjetničke knjige jednog od međunarodno najprisutnijih hrvatskih umjetnika.

Damir Očko, dobitnik ovogodišnje prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, jedan je od najzapaženijih hrvatskih vizualnih umjetnika svoje generacije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Opsežnije prezentacije njegovog rada – filmova, kolaža, instalacija, do sada su se održavale uglavnom u inozemstvu. Među značajnijim izložbama tu su svakako samostalna izložba Kingdom of glottis u Palais de Tokyo (2012) u Parizu; Studije drhtanja / Studies on shivering, KM – Halle fur Kunst und Medien – Kunstlerhaus Graz (2014); Kunsthalle Dusseldorf (2011), Galerie Yvon Lambert, Paris (2013), Repeat After Me, Eastward Prospectus u Bukureštu (2016), Jeu de Paume u Parizu i CPAC Bordeaux (2018), Nacionalna galerija u Pragu (2018), a priprema i samostalnu izložbu u Fondaciji Morra Greco u  Napulju 2020. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na 56. bijenalu u Veneciji 2015. izložbom Studije drhtanja: Treći stupanj. Njegovi se radovi nalaze se u brojnim međunarodnim institucionalnim muzejskim i privatnim kolekcijama: MUDAM Luksemburg, Le Plateau, kolekcija Louis Vuitton, nacionalna kolekcija CNAP Paris. 

Umjetnička produkcija Damira Očka u središte interesa postavlja filmski rad čiji se prostor proširuje, razvija i razlaže nizom vizualnih i grafičkih elemenata – kolaža, objekata, zvučnih instalacija i poezije, a prostor izložbe strukturira se oko filma kao središnjeg mjesta iz kojeg se formira niz cjelina kao različitih studija. Filmovi se razvijaju kao kompleksne vizualne i zvučne strukture u kojima Očko jednakopravno tretira vizualni kadar, pjesnički tekst i zvuk. Riječ je o radovima u kojima umjetnik ljudski glas i govor koristi kao jedan od središnjih elemenata kompozicije koji orijentira prostore značenja, asocijacija i emocija.

Izložba Ljudska mjera / Human scale okuplja 5 ključnih filmskih radova: SPRING (2012.), TK (2014.), Treći stupanj (2015.), DICTA I (2017.) i DICTA II (2018.), u kojima figure tijela ukazuju na interakcije između društva kontrole i nasilja koje ono proizvodi. Naslov upućuje na ranjivost i prolaznost tjelesnosti, osjećaje nesigurnosti i neizvjesnosti gdje je ljudskost istovremeno i subjekt i objekt, i očište i gradacija ili skala. Skala ranjivosti i izloženosti u kojoj se, na pr., naziv rada Treći stupanj odnosi ne samo na teške opekotine, već i na tehnike ispitivanja ili mučenja legalizirane unutar zaštite vladajućeg poretka.

Kustosice izložbe: Branka Benčić, Jasna Jakšić

Arhitektura i postav: Ana Dana Beroš i Damir Očko

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske; Grad Zagreb; Galerija Gaep, Bukurešt; Galerija Tiziana di Caro, Napulj; Regeneracija Zabok i Combis.

Fotografije: Zdravko Turkulin