GRADONAČELNIK PRIMIO ČLANOVE HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA NAPREDAK

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, sa suradnicima, primili su u petak u Gradskoj upravi izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Bosne i Hercegovine, predvođeno novim predsjednikom Nikolom Čičom, dopredsjednicima Miroslavom Landekom i Draženom Vikićem Topićem te voditeljicom Stručne službe Draganom Radić Poljom.


Na sastanku je bilo razgovora o radu novoizabrane Središnje uprave Društva, o položaju Hrvata u susjednoj zemlji, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist tamošnjeg hrvatskog stanovništva.

Zahvalivši gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu, Nikola Čiča je naglasio da je, kao dugogodišnji član Uprave, izabran za predsjednika u srpnju ove godine odlukom zastupnika Izborne skupštine održane u Sarajevu. Na dužnosti predsjednika je naslijedio prof. dr. Franju Topića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koji je bio na čelu Napretka od obnove 1990. godine i koji će ubuduće, odlukom Skupštine, biti počasni predsjednik Društva. Istaknuo je da će novo vodstvo nastaviti kontinuitet rada profesora Topića i njegovih suradnika te da će i dalje njegovati svoj identitet, kulturu i tradiciju.


Gradonačelnik Bandić je čestitao novoizabranom predsjedniku i novoj Središnjoj upravi HKD Napredak te im poželio puno uspjeha u budućem radu i promoviranju hrvatskog identiteta i kulture u BiH.


Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dobre suradnje između Grada Zagreba i Društva u važnim projektima, među kojima je i kandidatura grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine. Dopredsjednik Miroslav Landeka je kazao da je ovo jedinstvena prilika za Mostar te da će HKD Napredak, kao najstarije i najveće kulturno društvo Hrvata u BiH, svakako igrati važnu ulogu u pripremama za kandidaturu. 
Također, gosti su zahvalili djelatnicima Gradske uprave i Gradskom uredu za kulturu što je odobrio korištenje Male dvorane KD Vatroslava Lisinskog za održavanje programa Koncert hrvatskih skladatelja iz Bosne i Hercegovine – klavirski recital Bartolomeja Stankovića, koji je održan u svibnju.

Od svoje obnove 1990. godine do danas, HKD Napredak je ukupno realizirao 9446 različita kulturna programa. Društvo je podijelilo više od 2890 stipendija i potpora.

ŽELJKO KRZZNARIĆ

FOTO: ZAGREB.HR