Posljednji tjedan izložbe velikog ruskog avangardnog umjetnika Aleksandra Rodčenka u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba Aleksandra Rodčenka, jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde, „Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji“, koja po prvi put hrvatskoj publici predstavlja fotografski opus ovog istaknutog umjetnika, može se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt još samo tjedan dana. Izložba se zatvara u nedjelju 8. rujna.

U posljednjem tjednu izložbe održat će se završni ciklus tematskih predavanja te stručna vodstva po izložbi. Prvo predavanje na temu „Dizajniranje socijalističkog čovjeka“ održat će Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO, u utorak 3. rujna u 19 sati. Na predavanju će biti riječi o načinu na koji se kroz medij grafičkog dizajna gradila – i mijenjala – slika idealnog socijalističkog građana (i nešto rjeđe, građanke) u SFRJ.

Dr. sc. Krunoslav Lučić, profesor s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak  5. rujna u 19 sati održat će predavanje na temu „Filmska teorija sovjetske montažne škole i konstruktivizam“ koje će se baviti filmskom teorijom reprezentativnih autora sovjetske montažne škole u kontekstu avangardističkih tendencija u svjetskoj filmskoj umjetnosti. Bit će riječi o odnosu formalističkih i konstruktivističkih pristupa filmu 1920-ih prema dotadašnjem razumijevanju prirode filmskoga medija.

Ulaz na oba predavanja je slobodan za javnost.

Stručna vodstva za građanstvo održat će se u četvrtak u 17 sati i u subotu u 11 sati.

ŽELJKO KRZNARIĆ